Štát chystá reformu aktívneho trhu práce

Ministerstvo práce a sociálnych vecí má do konca tohto roka reformovať služby zamestnanosti a aktívnu politiku trhu práce.

26.04.2017 13:30
debata

Vyplýva to z akčného plánu k Národnému programu reforiem na rok 2017, ktorý v stredu schválila vláda. "Formou profilácie a individualizovaného poradenstva sa podporí umiestňovanie prioritnej skupiny dlhodobo nezamestnaných na trhu práce,“ uvádza sa v materiáli. Rezort práce má tiež zaviesť nové nástroje aktívnej politiky trhu práce na podporu dlhodobo nezamestnaných, vrátane vzdelávania a rekvalifikácie.

Zlepšenie výsledkov na trhu práce pri zachovaní zdrojov sa podľa programu reforiem môže dosiahnuť najmä efektívnejšími úradmi práce a alokáciou relatívne väčšej časti zdrojov na dlhodobo nezamestnaných. Poukázala na to pilotná štúdia hodnotenia efektívnosti a účinnosti služieb zamestnanosti, ktorú pripravilo Ministerstvo financií SR v spolupráci s rezortom práce. "Efektívnejšie služby zamestnanosti by mohli priniesť dodatočné zamestnanie takmer 6 tisíc nezamestnaných a úsporu na výdavkoch štátu vo výške 7 mil. eur ročne,“ vyčíslilo ministerstvo financií.

Najviac využívané nástroje aktivácie nezamestnaných sú podľa rezortu financií odlišné ako v zahraničí a nesmerujú na prioritné skupiny. "Väčšia časť výdavkov aktívnej politiky trhu práce smeruje na krátkodobo nezamestnaných (približne 60 %) a na ťažšie zamestnateľné skupiny dlhodobo nezamestnaných ostáva iba zhruba 40 % zdrojov,“ upozorňuje ministerstvo. Pri zamestnávaní cieľovej skupiny dlhodobo nezamestnaných sa podľa rezortu financií nejaví ako úspešná ani podpora verejného zamestnávania vo forme aktivačných prác a podpory regionálnej a miestnej zamestnanosti.

"Relatívne úspešnejšie programy na druhej strane nemajú za cieľ zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných,“ uvádza sa v materiáli. Programy dotovania ceny práce mladých do 29 rokov zlepšujú výsledky účastníkov, ale ich nákladová efektívnosť je podľa ministerstva financií relatívne nízka. Krátkodobé programy absolventskej praxe a dobrovoľníckej činnosti sú z pohľadu nákladovej efektívnosti relatívne úspešné.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca