Veritelia schválili záchranu Nexis

Jeden z najväčších zamestnávateľov na východnom Slovensku dostal šancu na naštartovanie prosperujúceho podnikania.

26.04.2017 17:47
debata (4)

Na schôdzi veriteľov prišlo k schváleniu reštrukturali­začného plánu, ktorý navrhoval majiteľ spoločnosti Nexis Fibers Ivo Bezloja. Ten teraz stojí pred najväčšou výzvou v podobe zabezpečenia dlhodobých dodávok energií pre firmu pôsobiacu v automobilovom priemysle.

"Náš reštrukturalizačný plán podporilo takmer 95 percent veriteľov. To nám dáva silný mandát a určite máme záujem o uzatvorenie dohody na dlhodobé dodávky energií,“ povedal právny zástupca Nexis Fibers Branislav Pospíšil. So schváleným reštrukturalizačným plánom nesúhlasí spoločnosť Chemes, ktorá firme Nexis Fibers dodáva všetky strategické energie. Teda nielen elektrinu, ale aj teplo, stlačený vzduch, chlad, či dusík.

"Spoločnosť Chemes bojuje po schválení reštrukturali­začného plánu Nexisu o dlhodobú udržateľnosť. V prípade, ak nedôjde v dohľadnej dobe k vyrovnaniu priamych škôd spoločnosti Chemes, nevylučujeme všetky možnosti riešenia situácie, vrátane ukončenia spolupráce so spoločnosťou Nexis,“ reagovalo vo vyhlásení pre tlač predstavenstvo spoločnosti Chemes. Bez dodávok energií nebude spoločnosť Nexis Fibers schopná ďalej vyrábať, aj keď aktuálne má dostatok objednávok. Následne priamo vo fabrike príde k ohrozeniu 500 pracovných miest a ďalších 1 500 pracovných miest môže zaniknúť u subdodávateľov. Chemes sa na schôdzi veriteľov neúspešne uchádzal o kúpu Nexis Fibers. Veriteľov sa pritom snažil presvedčiť vložením vlastných prostriedkov vo výške 11,5 milióna eur. Za spoločnosťou Chemes stojí vplyvný miestny podnikateľ Ján Molnár, ktorý zarobil na predaji mäsokombinátu Macom finančnej skupine Penta.

O fabriku v reštruktura­lizácií je veľký záujem pre rastúce objednávky a pôsobenie v najprosperu­júcejšom odvetví slovenskej ekonomiky – výrobe automobilov. "Aktuálna ekonomická situácia fabriky je dobrá a v plánoch počítame nielen s rozširovaním výroby ale aj najímaním nových ľudí. Jedine s čím máme aktuálne problémy je nábor nových zamestnancov ale samotná ekonomická kondícia podniku sa zlepšuje,“ priblížil predseda predstavenstva Nexis Fibers Milan Pršanec. Podľa neho sa obchodné výsledky predaja za rok 2016 až o 8 percent presiahli plánovanú hodnotu. "Za prvý kvartál roku 2017 dosiahol rast nad plánovanú hodnotu predaja až 17 percent,“ dodal Pršanec. Záujem o produkty firmy tak rastie aj v časoch dnes už prebiehajúcej reštrukturalizácie.

Hlavným produktom spoločnosti Nexis Fibers sú vlákna slúžiace na výrobu lán, sieti, automobilových airbagov, či pneumatík. Orientácia výroby na automobilový priemysel je na Slovensku takmer vždy zárukou úspešného podnikania. Len v minulom roku sa na Slovensku vyrobili 3 automobilové závody viac 1 milión automobilov osobných vozidiel. Navyše toto číslo sa výrazne bude zvyšovať potom ako sa koncom roku 2018 začne rozbiehať výroba už štvrtého automobilového závodu Jaguar Land Rover. Výsledkom je neustále rastúci dopyt, ktorý zabezpečuje úspešné podnikanie takmer všetkých dodávateľom automobiliek.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nexis Fibers