Politico: Trump chystá exekutívny príkaz o vystúpení z NAFTA

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa pripravuje exekutívny príkaz o vystúpení Spojených štátov zo Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA).

26.04.2017 21:30
debata

Napísal to v stredu spravodajský server Politico a neskôr agentúre Reuters potvrdil aj zdroj z administratívy. Dohoda zahŕňa USA, Kanadu a Mexiko a už dlhšiu dobu je terčom Trumpovej kritiky.

„NAFTA je pre našu krajinu veľmi zlá,“ vyhlásil americký prezident minulý týždeň. „Je veľmi zlá pre naše podniky aj pre našich zamestnancov. Vykonáme nejaké veľmi zásadné zmeny, alebo sa dohody NAFTA zbavíme nadobro,“ dodal.

Podľa serveru Politico vypracoval návrh exekutívneho príkazu Trumpov hlavný obchodný poradca Peter Navarro v spolupráci s hlavným analytikom Bieleho domu Stevom Bannonom. Server upozorňuje, že návrh by mohol byť súčasťou vyjednávacej taktiky s cieľom prinútiť Mexiko a Kanadu k rozhovorom o zmenách v dohode. Správa servera však viedla k poklesu cien mexických a kanadských akcií aj kurzov ich mien.

Trump v predvolebnej kampani sľuboval, že ochráni americký priemysel pred zahraničnou konkurenciou, najmä pred prílivom lacného tovaru z Mexika a Číny. Krátko po nástupe do funkcie podpísal exekutívny príkaz o odchode Spojených štátov z Transpacifického partnerstva (TPP). Túto obchodnú dohodu 12 tichomorských krajín uzavrela pred rokom vláda Baracka Obamu, Kongres ale dokument ešte neratifikoval.

Poradca Navarro koncom januára v rozhovore s denníkom Financial Times vyhlásil rozhovory o voľnom obchode medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou za mŕtve. Plánovaná dohoda s názvom Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) mala odstrániť niektoré zostávajúce prekážky v obchodných vzťahoch medzi EÚ a USA.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #nafta #USA #Kanada #Donald Trump