Briti vyrobili v I. štvrťroku najviac áut za 17 rokov

Výroba automobilov v Británii sa v prvom štvrťroku vyšplhala na maximum za 17 rokov, rastúci zahraničný dopyt totiž kompenzoval slabší záujem na domácom trhu. Britský zväz výrobcov a predajcov áut (SMMT) vo štvrtok oznámil, že produkcia medziročne vzrástla o 7,6 percenta na 471 695 vozidiel.

27.04.2017 10:52
debata (1)

Výroba automobilov v posledných rokoch patrí medzi najsilnejšie odvetvia britského spracovateľského sektora. Britský automobilový priemysel sa však obáva negatívnych dopadov plánovaného odchodu Británie z Európskej únie, uviedla agentúra Reuters.

Viac ako tri štvrtiny produkcie automobilov v Británii sú určené pre zahraničné trhy. V prvom štvrťroku sa exportná výroba zvýšila o 11,5 percenta na 367 670 áut, zatiaľ čo výroba pre domáci trh o 4,3 percenta klesla a bola 108 737 vozov.

„Veľká časť produkcie smeruje do Európy. Je kľúčové zachovať voľný obchod medzi Britániou a EÚ, inak hrozí koniec tohto úspešného príbehu,“ uviedol šéf SMMT Mike Hawes. Zväz očakáva, že ak si Británia po odchode z EÚ zachová ľahký prístup na európske trhy, presiahne v roku 2020 produkcia áut v Británii dva milióny vozidiel ročne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #automobilky