ECB ponechala menovú politiku bezo zmeny

Európska centrálna banka nezmenila svoju menovú politiku. Dôvodom je nízka inflácia. Francúzske voľby na to vplyv nemali.

27.04.2017 16:51
debata

Hlavným dôvodom pre rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) ponechať stimulačný program a úrokové sadzby na nezmenenej úrovni bola utlmená inflácia, francúzske voľby nemali vplyv na konanie banky. Povedal to po štvrtkovom zasadaní ECB jej šéf Mario Draghi.

Málokto očakával, že banka upraví svoju politiku pred druhým kolom prezidentských volieb vo Francúzsku, v ktorých odporkyňa eura Marine Le Penová súťaží s proeurópskym kandidátom Emmanuelom Macronom.

„Nerobíme menovú politiku založenú na pravdepodobnom výsledku volieb,“ povedal Draghi na tlačovej konferencii. „Nevideli sme dostatok dôkazov na zmenu nášho výhľadu inflácie,“ dodal. V marci bola medziročná inflácia v eurozóne na úrovni 1,5 percenta a jadrová inflácia bez zahrnutia volatilných cien, ako sú ceny energií, bola dokonca nižšia, a to na úrovni 0,7 percenta. Draghi však poznamenal, že výhľad ekonomiky sa zlepšuje.

„Prichádzajúce údaje potvrdzujú, že cyklické zotavovanie hospodárstva eurozóny je čoraz silnejšie,“ uviedol.

Hlavná úroková sadzba ECB zostáva na úrovni 0 %, jednodňová refinančná sadzba bude naďalej 0,25 % a depozitnú sadzbu banka potvrdila na úrovni mínus 0,4 %. Rada guvernérov ECB zopakovala, že do konca decembra 2017 alebo aj dlhšie má v úmysle mesačne nakupovať aktíva za 60 mld. eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #eurozóna