Česká koruna sa dostala na úroveň pred intervenciami

Česká koruna vo štvrtok voči spoločnej európskej mene mierne oslabovala. Okolo 17:00 stálo euro 27,02 koruny, teda rovnako ako pred ukončením devízových intervencií centrálnej banky na začiatku apríla.

28.04.2017 06:40
debata (4)

Česká mena oslabila od stredajšieho večera tiež voči americkému doláru, a to o 13 halierov na 24,87 Kč / USD. Vyplýva to z údajov na webe spoločnosti Patria Online.

„Na domácom trhu dnes prevládala predajná nálada. Investori sa snažili predávať koruny a jej kurz sa tak posunul k slabším hodnotám,“ uviedol ekonóm Viktor Zeisel z Komerční banky.

Podľa Vladimíra Pikoru zo spoločnosti Next Finance je za štvrtkovým oslabením koruny výpredaj aktív v celej strednej Európe. „Z väčšieho nadhľadu to ale nič mení na tom, že české fundamenty sú tak dobré, že potlačia korunu k silnejším hodnotám,“ je presvedčený Pikora.

Rizikom pre kurz koruny sú podľa Pikoru aktuálne spory vo vnútri vládnej koalície, ktoré sa týkajú majetku vicepremiéra a ministra financií Andreja Babiša (ANO). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vo štvrtok vyhlásil, že Babiš dlhuje verejnosti aj vládnym partnerom odpoveď na veľké množstvo otázok. Podozrenie okolo jednokorunových dlhopisov či Babišovho majetku podľa premiéra ohrozujú fungovanie vlády a dôveryhodnosť štátu. „Napätie v českej vláde preto ihneď vzrástlo nad bežný štandard a môže mať veľké konzekvencie,“ upozornil Pikora.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČNB #koruna