Najväčší pokrízový bankrot v USA. Skrachovala First NBC

Americké úrady v piatok rozhodli o uzavretí finančného ústavu First NBC Bank, náklady na jeho ozdravenie sa odhadujú na jednu miliardu USD.

29.04.2017 21:00
debata (19)

Bankrot tejto banky je najväčší od finančnej krízy, zároveň ide v tomto roku už o štvrtý krach federálne poistenej banky, uviedla agentúra AP.

Vklady v objeme 1,6 miliardy USD a majetok vo výške jednej miliardy USD od First NBC prevezme spoločnosť Hancock Holding. Tá bola podľa Federálnej spoločnosti pre poistenie vkladov (FDIC) jediným záujemcom o majetok.

First NBC bola založená v roku 2006 a vyhlasovala, že jej úlohou je pomôcť štátu Louisiana v obnove po ničivom hurikáne Katrina. Banka sa dostala do problémov čiastočne kvôli tomu, že sa stala neobvykle závislá na projektoch, ktoré sa točia okolo daňových úľav pre nízkopríjmové alebo menej rozvinuté oblasti.

Regulátori rozhodli, že First NBC nadhodnotila daňové úľavy a donútili banku, aby odpísala ich hodnotu. Zvýšili tiež kontrolu nad bankou a nariadili jej zvýšiť kapitál. V poslednom štvrťroku minulého roka tiež banka musela dať bokom ďalších 86 miliónov dolárov na krytie rastúcich strát z úverov. Na konci minulého roka mala First NBC majetok za 4,74 miliardy USD a vklady za 3,54 miliardy USD.

Náklady na očistenie vo výške jednej miliardy USD sú rozdielom medzi záväzkami banky a tým, čo FDIC očakáva, že získa z majetku banky. Naposledy FDIC zaplatila viac ako jednu miliardu USD za bankrot v roku 2010, keď skrachovali dve banky v Portoriku.

Bankroty bánk v dôsledku hospodárskej recesie dosiahli vrchol v roku 2010, keď bolo uzavretých 157 bánk. Odvtedy sa tak často nevyskytujú.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #USA