Pád cien ropy bol pre Rusov horší ako sankcie

Tri roky sankcií voči Rusku ukázali, ze krajinu viac postihol pokles cien ropy než sankcie, ktoré na neho uvalili západné štáty.

30.04.2017 08:30
Rusko, NPO Saturn, Vladimír Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimír Putin (tretí zľava) na návšteve v závode NPO Saturn v Rybinsku 25. apríla 2017, kde sa vyrábajú letecké motory.
debata (365)

Po medziročnom raste ruského hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,3 % v poslednom kvartáli 2016, čo bol prvý rast od štvrtého štvrťroka 2014, by tento rok mala ekonomika krajiny podľa prognózy nadnárodnej spoločnosti Coface vzrásť o 1 %. A to napriek sankciám, ktoré na Rusko uvalila Európska únia a ďalšie západné krajiny. Spoločnosť to uviedla v správe.

Zo správy spoločnosti vyplýva, že sankcie majú z krátkodobého hľadiska vplyv na rast ruskej ekonomiky. „Kým čistý vývoz najviac prispel k ekonomickej aktivite v štvrtom štvrťroku, výdavky klesli o 3,2 % a investície o 0,3 %,“ konštatovala ekonómka Coface Anne-Sophie Févreová. Tým, že sankcie znemožňujú niektorým firmám prístup k financovaniu a prinášajú obmedzenia v obchodovaním so zahraničím v niektorých sektoroch, znižuje sa aj ich záujem o investície.

"Rovnako slabá dynamika súkromnej spotreby je čiastočne spôsobená nedostatkom dôvery v hospodársky rast,“ uviedla Févreová. Práve spotreba domácností, ktorá bola predtým hlavnou hnacou silou ruského hospodárskeho rastu, môže podľa nej brzdiť oživenie krajiny.

Sankcie majú mierny dosah

Pokiaľ ide o vplyv sankcií na dlhodobý rast ruskej ekonomiky, ostatné tri roky ukázali, že je mierny. „Je nepopierateľné, že pokles cien ropy mal väčší vplyv na zníženie HDP než samotné sankcie. V každom prípade ich vplyv sa ukázal na slabom financovaní až pozastavení projektov so západnými spoločnosťami,“ podotkla Févreová.

Ide pritom často o sektory, ktoré sankcie nemali priamo zasiahnuť, no kde sa prejavil ich odstrašujúci účinok možného posilnenia opatrení. Niektoré sektory priamo zasiahnuté sankciami sa rozhodol podporiť štát. Napríklad agropotravinársky či chemický sektor. Situácia v iných odvetviach je menej pozitívna. Najmä odvetvia výroby elektrických, elektronických a optických zariadení by mohli bojovať so zhoršenými podmienkami aj v strednodobom horizonte.

Centrálna banka znížila sadzby

Ruská centrálna banka v piatok znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu na 9,25 percenta. K redukcii úrokov tento rok prikročila už druhýkrát a naznačila, že vzhľadom k poklesu inflácie by v ich znižovaní mohla pokračovať.

„Centrálna banka predpokladá, že ročné tempo rastu spotrebiteľských cien sa do konca tohto roka zníži na štyri percentá a že v tejto cieľovej oblasti zotrvá aj v rokoch 2018 a 2019,“ uviedla banka.

Ruská menová autorita dodala, že naďalej počíta s postupným znižovaním úrokov v druhom a treťom štvrťroku. Ďalšie zasadnutie banky sa bude konať 16. júna.

Piatkové zníženie základnej úrokovej sadzby bolo výraznejšie, než očakávali analytici v ankete agentúry Reuters. Guvernérka centrálnej banky Elvira Nabiullinová minulý týždeň uviedla, že banka bude uvažovať o znížení sadzby o 0,25 alebo 0,5 percentuál­neho bodu.

365 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie