Euro posilnilo voči doláru na polročné maximum

Európska mena v pondelok posilňovala a voči doláru stúpla najviac za šesť mesiacov. Dôvodom bol komentár nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá označila európsku menu za príliš slabú.

23.05.2017 06:52
debata (1)

V pondelok v podvečer euro voči doláru stúplo o 0,3 percenta na 1,1233 USD a k jenu o 0,2 percenta 124,81 JPY. Dolár voči jenu spevnil o 0,1 percenta na 111,03 JPY.

Merkelová v pondelok študentom strednej školy v Berlíne povedala, že príčinou súčasných vysokých obchodných prebytkov Nemecka sú „príliš slabé“ euro a ceny ropy. Upozornila, že tieto faktory nemôže Nemecko nijako ovplyvniť. Za slabý kurz eura môže menová politika Európskej centrálnej banky (ECB), na ktorú nemá nemecká vláda žiadny vplyv, zdôraznila.

Nemecká vláda sa opakovane bráni dlhodobej kritike USA aj európskych partnerov na adresu vysokých nemeckých prebytkov tým, že faktory, ktoré to spôsobujú, nemá vo svojej moci. Pondelkové vyjadrenie kancelárky vyvolalo na devízovom trhu dohady, že nemeckí činitelia by sa mohli začať dôraznejšie vyslovovať v prospech sprísnenia rétoriky aj politiky ECB, napísala agentúra Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #dolár #Angela Merkelová