Poliaci chcú plynovod z Nórska, zaobišli by sa bez ruského plynu

Plynovod, ktorý má do Poľska privádzať plyn z Nórska cez Baltické more a Dánsko, sa vybuduje len v prípade, že si zabezpečí dlhodobé kontrakty na odber 75 percent svojej kapacity, teda 7,5 miliardy kubických metrov ročne.

17.06.2017 12:52
debata (77)

Povedal to v piatok zástupca dánskeho prevádzkovateľa plynovodov Energinet Soren Juel Hansen pred spustením akcií, ktoré majú overiť veľkosť dopytu po plyne z nového zdroja. Projekt, ktorý má stáť dve miliardy eur, je kľúčovou súčasťou zámeru Varšavy obmedziť závislosť krajiny na ruskom plyne.

Poľsko spotrebováva ročne okolo 16 miliárd kubíkov plynu, ruský Gazprom mu vlani dodal 11 miliárd kubických metrov. Gazprom má dlhodobý kontrakt s Varšavou do roku 2022 a práve v tom roku by podľa doterajších plánov mal byť spustený plánovaný plynovod s kapacitou desať miliárd kubíkov ročne.

V marci plán výstavby plynovodu získal podporu poľských partnerov, teda Nórska a Dánska. Minulý týždeň začalo Poľsko a Dánsko prípravy na zhodnotenie dopytu po novom plyne formou prijímania ponúk v dvoch fázach, z ktorých prvá končí 25. júla.

Poľský štátny plynárenský podnik PGNiG, ktorý už signalizoval, že si zabezpečí väčšinu z kapacity plynovodu, potvrdil, že v najbližších týždňoch podá vlastné ponuky.

Okrem Poľska by plyn z nového potrubia mohla prostredníctvom poľskej plynovodnej siete dostávať aj Ukrajina a ďalší susedia Poľska. Náklady projektu započítavajú aj rozvoj poľskej plynovodnej infraštruktúry.

Dánsko a Nórsko sa spočiatku stavali k projektu skepticky, vlani ale svoj postoj zmenili po štúdii uskutočniteľnosti, ktorá ukázala, že projekt bude ekonomicky životaschopný. S myšlienkou na výstavbu plynovodu do Nórska prišla Varšava už v roku 2001, potom od neho ale ustúpila a projekt v roku 2015 znova oživila dnes vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS).

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #plyn