Volkswagen: Dochádzanie za 750–eurovými platmi

V bratislavskom Volkswagene pracujú zamestnanci zo širokého okolia Bratislavy. Viacerí pre denník Pravda potvrdili, že dochádzať sa im do fabriky aj napriek nízkym nástupným platom oplatí. Niektorí oslovení protestujúci vo štvrtok počas tretieho štrajkového dňa priznali, že priemernú mzdu 1 804 eur za mesiac nedosahujú. Nástupné platy sú aj o tisícku nižšie.

22.06.2017 18:25
volkswagen, štrajk, fontána, Foto: ,
Štrajk vo štvrtok pokračoval tretím dňom. Štrajkujúci sa počas horúcich dní osviežovali vo fontáne.
debata (47)

Vedenie a odborári vo štvrtok opäť rokovali o podmienkach, za ktorých by sa štrajk mohol skončiť. V stredu rokovania pokročili, ale obe strany podrobnosti neuviedli. Moderné odbory na začiatku žiadali tohtoročný 16-percentný rast platov, fabrika ponúkala rast o 8,9 percenta za tento a budúci rok.

Štrajkujúci zamestnanec, ktorý nastúpil len pred dvoma týždňami a podieľa sa na montáži SUV modelov, pre Pravdu priznal, že jeho nástupný plat je v druhej platovej triede 750 eur v hrubom. Každý deň dochádza z Bernolákova, kde si vraj podobnú prácu nájsť nevedel.

Na dochádzanie do práce využíva podnikovú dopravu, ktorú má na šesť mesiacov zadarmo. Následne mu bude z platu strhávaná suma prevyšujúca 30 eur. Na druhej strane však očakáva, že v budúcnosti bude preradený do vyššej platovej triedy.

Hovorkyňa VW Slovakia Lucia Kovarovič Makayová tvrdí, že po započítaní všetkých bonusov je nástupný plat na úrovni 1 100 až 1 300 eur. Podľa šéfa Moderných odborov Zoroslava Smolinského je nástupný plat vo výrobe práve 750 eur v hrubom.

Podľa Makayovej v priemernej mzde nie sú započítané mzdy vrcholového manažmentu. Do priemeru sa však podľa nej počítajú aj 13. a 14. plat, nadčasy a odmeny za hospodárske výsledky.

Štrajk ochromil výrobu SUV modelov, pričom výroba malých mestských vozidiel (Škoda Citigo, Seat Mii a VW Up!) prebieha aj naďalej. Na štrajku sa nezúčastňujú napríklad agentúrni zamestnanci. Jeden z agentúrnych zamestnancov, ktorých oslovil denník Pravda pred bránou podniku, potvrdil, že po nástupe mal mzdu okolo 750 eur v hrubom.

Aktuálne po odpracovaných niekoľkých mesiacoch zarába necelých 1 100 eur. Do práce dochádza zo Senice, kde takto zaplatenú prácu nájsť nevedel. Po odpočítaní odvodov, dane, nákladov na dopravu a obedy mu na účet každý mesiac príde v čistom 750 eur.

Priemerná mesačná mzda na Slovensku podľa Štatistického úradu bola v roku 2016 vo výške 912 eur. Protestujúci zamestnanci z výroby tvrdia, že aj napriek nízkym platom sa im z okolia Bratislavy do VW v Bratislave dochádzať oplatí.

Nižší plat potvrdil aj protestujúci Roman, ktorý mesačne dostáva približne tisíc eur. „Jasné, keď je 13., 14. plat a odmeny, tak beriem viacej,“ povedal. Do práce dochádza podnikovým autobusom zo Záhoria.

„Doteraz som platil 80 eur a pred niekoľkými mesiacmi to znížili na nejakých 30 eur mesačne,“ dodáva. V nemeckých fabrikách koncernu sa nástupný plat pohybuje na úrovni 2 500 eur, pričom zamestnanci tam priemerne zarábajú okolo 4 500 eur.

Štrajk zamestnancov pred bratislavským Volkswagenom sa začal v utorok po tom, čo sa odborári s vedením fabriky nedohodli na zvýšení platov. Moderné odbory požadujú 16-percentné navýšenie platov pre všetkých zamestnancov.

V pondelok na poslednom rokovaní pred štrajkom vedenie VW zvýšilo svoju ponuku. Od júna tohto roka ponúklo odborárom zvýšenie platov o 4,5 percenta, pričom od prvého januára tohto roka malo dôjsť k ďalšiemu zvýšeniu o 4,2 percenta. Okrem toho mali všetci zamestnanci získať jednorazovú platbu vo výške 350 eur.

Predseda predstavenstva Volkswagenu Slovakia Ralf Sacht na tlačovej besede uviedol, že ponuka je už na limite možností fabriky.

V Bratislave je navyše vyššia produktivita ako napríklad v nemeckej fabrike v meste Emden, kde z výrobných liniek schádza vlajková loď koncernu VW Passat. Kým v tomto závode na jedného zamestnanca pripadne 26 automobilov vyrobených ročne, v Bratislave je to až 31,6 vozidla.

Účastníci štrajku v automobilke Volkswagen.
Účastníci štrajku v automobilke Volkswagen.
+7Účastníci štrajku v automobilke Volkswagen.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #štrajk