Výrobca sušienok reaguje na tlak V4. Budú rovnaké v celej Európe

Nemecký výrobca sušienok Bahlsen reaguje na tlak stredoeurópskych štátov a zjednocuje svoje výrobné štandardy v Európe. Aj do výrobkov určených pre východoeurópske krajiny tak bude odteraz pridávať maslo namiesto palmového oleja, ako predpisuje pôvodná nemecká receptúra.

22.07.2017 09:30
debata (82)

„Vyhoveli sme želaniu spotrebiteľov,“ uviedla hovorkyňa firmy. Zmena v Bahlsen Polska, ktorá zásobuje celý východoeurópsky trh, už prebehla k 1. júlu a rozhodnutie vraj padlo už pred niekoľkými mesiacmi, píše sa vo firemnom vyhlásení.

Slovensko, Česká republika, Poľsko a Maďarsko kritizujú prax, keď sú na jednotlivé únijné trhy dodávané produkty pod rovnakým názvom, ale odlišným obsahom. Zosilňujú tlak na Európsku komisiu, aby tomu zabránila zavedením kontrolných mechanizmov. Slovenský premiér Rober Fico označil praktiky, keď sú do postkomunistických krajín dodávané produkty s horším obsahom, za ponižujúce a neprijateľné, napísala agentúra DPA.

„Berieme na vedomie, že súčasťou globalizačného procesu je stále rastúce očakávanie smerom k výrobcom, že produkty – nezávisle od toho, na akom trhu sa ponúkajú – zodpovedajú rovnakému štandardu,“ píše sa vo vyhlásení. Podľa hovorkyne podniku však zákazníci zmenu nepocítia zo dňa na deň.

Rodinná firma Bahlsen z dolnosaského Hannoveru vyrába sušienky od roku 1889. V minulom roku mala obrat 552 miliónov eur.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #dvojaké potraviny #Bahlsen