Necestujte do Chorvátska cez víkend! Ktorý deň je najlepší?

Dovolenkárov na ceste k Jadranskému moru trápia každoročne dlhé kolóny. Najmä počas víkendov a celozávodných dovoleniek v západnej Európe sa čakacie doby na hraniciach, obchvatoch väčších miest alebo pri mýtnych bránach predlžujú aj na niekoľko hodín. Dopravný kolaps z minulého víkendu sa môže opakovať aj v najbližších dňoch.

28.07.2017 07:00
diaľnica Foto:
Vodiči smerujúci k chorvátskemu moru počas minulého týždňa stáli v dopravných kolónach aj sedem hodín.
debata (40)

„Sobota je definitívne najhorší deň na cestovanie počas letnej sezóny. Posledný (22. až 23. júl) a nasledujúce dva víkendy (29. až 30. júl a 5. až 6. august) sú vrcholom letnej sezóny. Veľa turistov bude cestovať k Jadranskému moru alebo cez Chorvátsko do juhovýchodnej Európy (Srbsko, Bosna a Hercegovina, Turecko, Grécko). Najlepšie dni na cestovanie počas tohto obdobia roku sú streda a štvrtok,“ povedala pre denník Pravda Irena Čačić, šéfka dopravno-informačného centra Chorvátskeho autoklubu (HAK).

Tento víkend sa začínajú prázdniny v Bádensku – Württembersku a Bavorsku. Ide o najľudnatejšie nemecké spolkové štáty.

Vodiči smerujúci k chorvátskemu moru počas minulého týždňa stáli v dopravných kolónach aj sedem hodín. Spôsobila to zvýšená intenzita dopravy počas víkendu, meniace sa turnusy a nehody.

Na niektorých miestach sa vytvárali dopravné kolóny v dĺžke až 30 kilometrov. Okrem hraničných priechodov skolabovala doprava aj na diaľnici A1 pri chorvátskom hlavnom meste Záhrebe.

V nedeľu bola však situácia už pokojnejšia. „Na hraniciach sme čakali len sedem minút, no postupne sa to začínalo zapĺňať,“ povedal Filip z Bratislavy, ktorý sa vydal na jeden z chorvátskych ostrovov cez Maďarsko v nedeľu skoro ráno.

„Za Záhrebom smerom na Karlovac až po križovatku, kde doprava pokračuje buď na Split, alebo Rijeku, sú kolóny približne na 45 minút. Doprava bola stále hustejšia,“ dodal Filip, ktorý sa vyhol niekoľkohodinovému zdržaniu.

Chorvátsky autoklub však aj počas pondelka informoval o niekoľkokilo­metrových kolónach na diaľnici A1 medzi Záhrebom a Splitom. Dôvodom bolo niekoľko nehôd na diaľniciach. V pondelok poobede bola napríklad dvojkilometrová kolóna aj pri mýtnici na diaľnici A1 neďaleko Záhrebu pri meste Lučko.

Rovnako sa dvojkilometrová kolóna vytvorila aj pred mostom vedúcom z ostrova Krk na pevninu. Rad áut dlhý až päť kilometrov sa vytvoril na chorvátsko-slovinskej hranici pri chorvátskom meste Plovanija, ktorý však Slováci pri ceste k moru vo veľkom nevyužívajú.

Hranica totiž spája Istriu so slovinským mestom Koper a následne s talianskym Terstom. Využívajú ju tak najmä Slovinci a Taliani.

Buďte informovaní

„Najväčšie dopravné zápchy sa očakávajú počas soboty od štvrtej hodiny ráno do jednej poobede najmä na hraniciach (Macelj, Goričan, Bregana, Kaštel, Plovanija (so Slovinskom), pri mýtnych bránach, špeciálne na bránach Lučko (A1), Zaprešić (A2), Sveta Helena (A4), obchvat Záhrebu (A3). Zápchy sa očakávajú aj v okolí prístavov trajektov a v turistických centrách pri Jadranskom mori,“ dodáva Irena Čačić z HAK.

Zároveň však turistom odporúča, aby boli informovaní. Na internetovej stránke autoklubu alebo v jeho mobilnej aplikácií nájdu vodiči aktuálne informácie o dopravnej situácii v jednotlivých častiach Chorvátska.

Slováci pri ceste k chorvátskemu pobrežiu najviac využívajú hraničný priechod medzi Maďarskom a Chorvátskom pri maďarskom meste Letenye. Dovolenkári, najmä zo západného Slovenska, môžu využiť cestu cez Rakúsko a Slovinsko a na vstup do Chorvátska využiť hraničný priechod pri obci Macejl, ktorý spája Záhreb so slovinskými mestami Ptuj a Maribor.

Dopravnú situáciu zhoršia aj celozávodné dovolenky v Rakúsku a Nemecku, počas ktorých na cesty vyrazia ďalšie tisíce dovolenkárov. Problematická je aj diaľnica A10 v Rakúsku, ktorá vedie od Salzburgu smerom na Villach.

Túto diaľnicu využívajú najmä Nemci pri ceste do Talianska a Chorvátska. Zdržania sa každoročne vytvárajú pri veľkých mestách ako Viedeň alebo Ľubľana. Dovolenkári sa k moru dostanú väčšinou najrýchlejšie počas pracovného týždňa.

V piatok a sobotu sa európskym cestám vyhnite

Český Ústredný automobilový klub (ÚAMK) však upozorňuje pred celoeurópskym dopravným kolapsom, ktorý hrozí počas nadchádzajúceho víkendu práve kvôli celozávodným dovolenkám.

"Tento víkend sa začínajú prázdniny v Bádensku-Württembersku a Bavorsku. Ide o najľudnatejšie nemecké spolkové štáty (takmer 23 miliónov obyvateľov). Druhá várka turnusov vyrazí z Berlína, Brandenburska, Hamburgu, Meklenburska-Predpomoranska a zo Šlezvicka-Holštajnska a severu Holandska. Na cestu domov sa, naopak, vydávajú turisti z Brém, Dolného Saska, zo Saska a Škandinávie, kde sa deťom začína škola,“ informuje ÚAMK.

Prezident autoklubu Oldřich Vaníček upozorňuje motoristov, aby prehodnotili svoje plány a v piatok a v sobotu na európske cesty nevychádzali.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #Chorvátsko #hraničné priechody #kolóny