EÚ rozšírila protiruské sankcie za dodávku turbín na Krym

Európska únia rozšírila sankcie proti Rusku o ďalšie tri osoby, vrátane námestníka ministra energetiky, ako aj o tri firmy. Podieľali sa na dodávke štyroch plynových turbín nemeckej spoločnosti Siemens na anektovaný Krym, oznámila v piatok v tlačovej správe Rada EÚ.

04.08.2017 17:58
debata (95)

Na čiernej listine osôb a firiem, na ktoré sa vzťahujú sankcie vyhlásené proti Rusku za porušovanie územnej celistvosti, zvrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny, po novom figuruje námestník Andrej Čerezov a šéf ruskej spoločnosti, ktorá turbíny od Siemensu pôvodne kúpila pre nové elektrárne, ktoré mali stáť v Rusku.

Európska únia pre ruskú anexiu ukrajinského Krymu v roku 2014 zakázala okrem iného na polostrov dodávať technológie pre energetický sektor. Siemens ale v júli na základe vlastného vyšetrovania oznámil, že najmenej dve zo štyroch turbín, ktoré vyrobil pre jeden z projektov v Rusku, sa proti jeho vôli ocitli práve na Kryme. Nemecký priemyselný koncern sa preto rozhodol odísť z ruského spoločného podniku Interautomatika a pozastaviť dodávky zariadení pre elektrárne ruským spoločnostiam.

Berlín následne požiadal úniu, aby konkrétny zástupca ruského ministerstva energetiky a spoločnosti, ktorá technológia na Krym dodala, zaradila na zoznam tých, ktorým EÚ kvôli anexii Kryme zmrazila majetok a zakázala cesty na svoje územie.

Na čiernej listine je teraz 153 ľudí a 40 firiem. Prvýkrát boli tieto sankcie vyhlásené v marci 2014 a odvtedy sa ich platnosť po polroku predlžuje. Obmedzenie teraz platí do 15. septembra a bude s veľkou pravdepodobnosťou predĺžené. EÚ pritom práve vo chvíli predĺženia zvyčajne zoznam aktualizuje.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankcie