Macron podpísal kontroverznú reformu pracovného práva, Francúzi sa búria

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok podpísal reformu zákonníka práce, proti ktorej sa v krajine zdvihla vlna protestov. Prezident pri tejto príležitosti povedal, že ide o hlboké reformy a že sú nevyhnutné pre hospodárstvo i spoločnosť. Upozornil, že predstavujú pragmatické riešenie najmä pre najmenšie podniky, ktoré vytvárajú najviac pracovných príležitostí.

22.09.2017 22:06
debata (7)

Úžitok zo zmien majú mať najmä mladí ľudia, ktorí si prácu vo Francúzsku doposiaľ hľadali najťažšie.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron podpísal... Foto: Reuters, Philippe Wojazer
Emmanuel Macron, práca Francúzsky prezident Emmanuel Macron podpísal reformu pracovného práva pred novinármi 22. septembra 2017 v Paríži.

Reforma je jednou z veľkých legislatívnych iniciatív nového prezidenta od jeho nástupu do funkcie. Vláda chce firmám poskytnúť väčšiu pružnosť pri ich snahe prispôsobiť pracovný čas a finančnú odmenu zamestnancom aktuálnym podmienkam na pracovnom trhu. Obmedzuje napríklad aj výšku odškodnenia, ktoré zamestnanec získa, keď súd rozhodne, že výpoveď bola nespravodlivá.

Cieľom je znížiť dlhodobo vysokú nezamestnanosť vo Francúzsku, ktorá bola v júli na úrovni 9,8 percenta, pričom priemer Európskej únie je 7,7 percenta. Macron chce zároveň získať dôveru Nemecka, ktoré už dlho nabáda Francúzsko, aby rozbehlo štrukturálne zmeny.

„Nikdy se žiadna reforma neuskutočnila v takom krátkom čase,“ povedal v piatok Macron podľa agentúry AFP. Dodal, že celý súbor opatrení začne platiť od 1. januára 2018.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Emmanuel Macron