Trdelník či paprika. Ďalšie značkové slovenské potraviny nevyhoveli

Chránené označenie pôvodu ešte nechráni slovenského spotrebiteľa pred nekvalitou. Po Spišských párkoch nevyhovela ani Žitavská paprika či Skalický trdelník, ktorých značku a receptúru chráni Európska únia.

17.01.2018 17:00
debata (26)

Vyplýva to zo správy o úradnej kontrole potravín za mesiac december, ktoré vykonala Štátna veterinárna a potravinová správa. Medzi potravinami, ktoré po inšpekcii nevyhoveli, boli aj saláma Nitran, Skalický trdelník či Žitavská paprika.

Testy Skalického trdelníka ukázali, že „v zložení sú uvedené nepovolené zložky margarín stolný a emulgátory E471,E322, E330,E300,E341, prítomnosť farbiva Chinolínova žltá E 104, neuvedenie osobitného rastlinného pôvodu pri zložke "rastlinné oleje“ a nerozpísanie zloženej zložky „margarín“.

V prípade Žitavskej papriky sladkej mletej vyčíta inšpekcia výrobcovi „nižšiu farbivosť papriky, vyjadrenú ako množstvo kapsantínu v sušine“.

Nitran zase nevyhovel vo fyzikálno-chemickej skúške, namerané množstvo kolagénu z celkových bielkovín, ktoré je limitované hodnotou 16,0, malo hodnotu 19,0.

V gazdovskej šunke bolo priveľa soli (limit NaCl je 36 000, nameraná hodnota 54 000).

Mliečne opekance 400 g nemali na obale výrobku deklarované konzervačné látky, testy zistili prítomnosť kyseliny sorbovej v množstve 247 mg/kg.

Decembrová kontrola zaznamenala aj problémy so Spišskými párkami, ktoré boli široko medializované už skôr.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Štátna veterinárna a potravinová správa