Taliani chcú zabrániť sťahovaniu 500 pracovných miest na Slovensko

Jeden z najväčších investorov na východnom Slovensku spoločnosť Embraco má posilniť výrobu. Z Talianska sa má na Spiš presunúť 500 pracovných miest. S koncom fabriky pri talianskom meste Turín sa však miestne odbory ani vláda nechcú zmieriť.

21.02.2018 07:00 , aktualizované: 19:09
debata (69)

Necelé dva týždne pred parlamentnými voľbami v krajine sa osud zamestnancov Embraca stal silnou politickou témou.

Taliansko viní Slovensko z údajnej nedovolenej štátnej pomoci pre investora. Zašlo to až tak ďaleko, že eurokomisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová prijala talianskeho ministra priemyslu Carla Calendu a Brusel začne voči Slovensku vyšetrovanie.

Zatiaľ nie je jasné, či ide len o politické body, alebo má Taliansko reálnu šancu presun investície zastaviť. Ak by sa ukázalo, že investor čerpal eurofondy, presun výroby by sa neuskutočnil. „Na to sú štrukturálne fondy. Aby vytvárali nové pracovné miesta a nepomáhali ich presunu z jednej členskej krajiny do druhej,“ zdôraznila komisárka.

Chceme zachovať pokoj, ale pravda je taká, že všetci sme veľmi nervózni, lebo nevieme, aká budúcnosť čaká naše rodiny.
robotník firmy Embraco v Turíne Daniele Simonny

„Slovenská republika v tejto súvislosti neposkytla spoločnosti Embraco žiadne investičné stimuly a o presune pracovníkov nemá informácie. Každá doteraz poskytnutá investičná pomoc bola vždy v súlade s európskymi pravidlami, riadne prerokovaná a zverejnená,“ reagoval minister hospodárstva Peter Žiga.

Ak by Embraco, ktoré kontroluje americký výrobca domácich spotrebičov Whirlpool, presúvalo výrobu len zo mzdových dôvodov, Brusel to zastaviť nemôže. Vlani bol v spišskonovoveskom Embracu priemerný hrubý plat podľa odborov na úrovni 964 eur mesačne. Priemerná mzda v Taliansku bola vlani 2 590 eur.

Eurokomisárka Vestagerová podľa agentúry TASR zdôraznila, že v prípade Embraco eurokomisia „potrebuje spoznať viac detailov“. Rovnako chce vedieť viac aj o talianskom pláne na vytvorenie osobitného fondu, ktorý má pomáhať zamestnancom a domácemu priemyslu v prípade presunu veľkých firiem do inej krajiny. Kým Brusel hovorí o tom, že všetko treba najprv prešetriť, taliansky minister má tvrdší tón. „Zástupkyňa Európskej komisie chce byť v prípade firmy Embraco nekompromisná,“ povedal Calende pre Reuters.

Pohľad do výrobnej haly závodu Embraco Slovakia... Foto: SITA, RADOSLAV MAŤAŠ
Embraco Slovakia, výrobná hala, hala, robotníci Pohľad do výrobnej haly závodu Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi. Snímka je z januára 2016.

Ministerstvo hospodárstva je pripravené Európskej komisii kedykoľvek preukázať, že spoločnosti Embraco neboli poskytnuté nedovolené štátne stimuly. „Tieto informácie poskytol rezort aj veľvyslancovi Talianskej republiky a súčasne sa ohradil proti nepravdivým tvrdeniam a výmyslom. Vyjadrenia talianskych predstaviteľov preto vníma ministerstvo hospodárstva čisto v kontexte politiky a predvolebnej kampane v Taliansku,“ uviedol hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano. Ten upozorňuje, že výška štátnej pomoci Slovenska v pomere k HDP je najnižšia z krajín strednej a východnej Európy.

Slovenská vláda naposledy v roku 2014 podporila Embraco sumou 900-tisíc eur. V Spišskej Novej Vsi sa následne vytvorilo 21 pracovných miest pre vysokokvalifi­kovaných inžinierov.

Slovenský priemysel je postavený na prebiehajúcom presune výroby zo Západu na Východ. Všetky veľké automobilové koncerny postavili na Slovensku svoje fabriky práve pre nízke mzdové a daňové náklady. Práve pre vysoké platy sa napríklad väčšina malých automobilov nedá v západnej Európe vyrábať so ziskom. Európska komisia v rámci voľného trhu podporuje voľný pohyb kapitálu, firiem a osôb. V rozpore s pravidlami únie je len nedovolená štátna pomoc. Brusel všetkým krajinám stanovil maximálnu výšku investičných stimulov a daňových prázdnin.

Proti prepúšťaniu štrajkom

Podľa talianskych médií spoločnosť Embraco oznámila miestnym odborom prepustenie 497 turínskych zamestnancov 10. januára 2018. Následne začala plynúť 7-dňová ochranná lehota a zamestnanci majú definitívne o prácu prísť 25. marca 2018. V takom prípade ostane v turínskej fabrike pracovať len pár desiatok zamestnancov a prakticky celá výroba bude presunutá na Slovensko.

Talianske odbory v snahe zabrániť prepúšťaniu vyhlásili niekoľkohodinový ostrý štrajk a v utorok od ôsmej do dvanástej prestali pracovať zamestnanci rannej zmeny. Zároveň pred bránami turínskej fabriky stoja davy nespokojných zamestnancov. Jeden z robotníkov Daniele Simonny sa symbolicky priviazal o bránu fabriky s nápisom: Mám 54 rokov a nechcem nič iné, len pracovať. „Chceme zachovať pokoj, ale pravda je taká, že všetci sme veľmi nervózni, lebo nevieme, aká budúcnosť čaká naše rodiny,“ povedal pre on-line vydanie la Repubblica.it Simonny.

Prepustením ohrození zamestnanci našli podporu aj u talianskych hercov a médií. V on-line vydaniach viacerých talianskych denníkov sa objavili príbehy manželov, ktorí celý život pracovali v Embracu, a teraz im hrozia problémy so splácaním hypotéky, spotrebného úveru na auto či krúžkov pre deti.

Slovensko je lacnejšie

Presun výroby do krajiny pod Tatrami sa spoločnosti Embraco jednoznačne vyplatí. V Taliansku totiž firmy platia až 31,4-percentnú daň zo zisku. Priamo štát od továrne inkasuje daň vo výške 27,5 percenta a zvyšných 3,9 percenta si zoberie miestna samospráva. Platy na Slovensku sú 2,5-násobne nižšie ako v Taliansku. Na porovnanie, na Slovensku firmy aktuálne platia 21-percentnú daň.

Taliansko v súčasnosti bojuje s oveľa vyššou nezamestnanosťou ako Slovensko. Podľa údajov Európskeho štatistického úradu je v Taliansku až 11,2-percentná nezamestnanosť a na Slovensku „len“ 7,5-percentná. Navyše Apeninský polostrov aktuálne stále čelí náporu afrických utečencov.

V Taliansku sa o dva týždne v nedeľu konajú parlamentné voľby a presun Embraca sa môže stať jedným zo symbolov nespokojnosti s Európskou úniou. Práve jednotný európsky trh zrušil dovozné clá a umožnil presun výroby do krajín s lacnejšou pracovnou silou. Jeden z favoritov prichádzajúcich volieb opozičné hnutie piatich hviezd dlhodobo presadzuje väčšiu ochranu talianskych záujmov v zjednotenej Európskej únii. V hre je v krajnom prípade možno aj opustenie eura a návrat k talianskej líre. Navyše po Veľkej Británii je práve Taliansko najhorúcejším kandidátom na usporiadanie referenda o vystúpení z Európskej únie.

Slovenský priemysel dlhé roky profituje z presunu výroby zo Západu na Východ. Pár rokov dozadu vo veľkom protestovali proti presunu výroby do krajiny pod Tatrami silné nemecké odbory. Nemecký kancelár Gerhard Schröder nakoniec odbory dokázal presvedčiť o výhodách presunu výroby prevodoviek do martinského závodu spoločnosti Volkswagen.

„Konečná cena prevodoviek sa vypočíta zrátaním výrobných nákladov v nemeckom závode Kassel a martinskej fabrike. Výsledná cena je tak stále konkurenčná, a toto sa nám podarilo vysvetliť aj nemeckému kancelárovi Gerhardovi Schröderovi. Ten tak po návšteve slovenského závodu novinárom povedal, že každé pracovné miesto v nemeckom Kasseli je zachraňované výrobou v Martine,“ povedal v minulosti v rozhovore pre denník Pravda Jozef Uhrík, čestný prezident Zväzu automobilového priemyslu na Slovensku.

Embraco Slovakia malo v roku 2016 na Slovensku obrat vo výške 222 miliónov eur. Samotný zisk po zdanení dosiahol sumu 7,8 milióna eur. V roku 2015 bol obrat spoločnosti viac ako 235 miliónov eur a zisk po zdanení skončil mierne nad 10 miliónmi eur. Podobne úspešne sa darilo fabrike aj v predchádzajúcich rokoch.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Spišská Nová Ves #Embraco