Huawei môže potopiť Irán. V USA skúmajú, či firma neporušila sankcie

Americké ministerstvo spravodlivosti skúma, či čínsky výrobca telekomunikačných zariadení Huawei Technologies neporušil sankcie, ktoré Washington uvalil na Irán.

26.04.2018 06:51
debata (7)

S odvolaním sa na nemenované zdroje to v stredu napísal ekonomický denník The Wall Street Journal (WSJ). Podľa neho ale zatiaľ nie je jasné, aká obvinenia sa preverujú, ani ako ďaleko vyšetrovanie postúpilo.

Tento krok ohrozuje nielen podnikanie čínskej firmy v USA, už aj tak dosť obmedzené, ale mohlo by mať dopad aj na podstatne väčšie aktivity v ďalších regiónoch, najmä v Európe. Ak vyšetrovatelia zistia, že Huawei zámerne porušoval americké exportné zákony, pre jeho predstaviteľov to môže mať aj trestnoprávne dôsledky.

Minulý týždeň americké ministerstvo obchodu zakázalo americkým podnikom predávať počas siedmich rokov súčiastky poprednému čínskemu výrobcovi telekomunikačných zariadení ZTE. Zákaz podľa ministerstva súvisí s kauzou nelegálnych dodávok amerického tovaru a technológií do Iránu. Spoločnosť ZTE sa vlani pred súdom v Texase priznala, že dodávkami amerického tovaru a technológií do Iránu porušovala americkej sankcie.

V roku 2016 ministerstvo zverejnilo dokumenty potvrdzujúce pochybenia ZTE a spolu s tým odhalilo, ako druhá čínska spoločnosť, označená len ako F7, úspešne obchádzala americké kontroly vývozu. Podľa médií pod kódom F7 je Huawei.

Huawei je najväčším výrobcom telekomunikačných zariadení na svete a tretím najväčším výrobcom smartphonov za spoločnosťami Apple a Samsung. Vlani firma zvýšila čistý zisk o 28 percent na 47 miliárd jüanov (viac ako 6 miliárd eur).

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #sankcie #Huawei