Veľké kauzy? Vrie to aj v malej komore

Zdá sa, že na Slovensku škandály neobchádzajú ani organizácie na nižšej úrovni a aj v nich to môže poriadne vrieť. Aktuálne je situácia napätá v nenápadnej Slovenskej komore stavebných inžinierov (SKSI), ktorou však v skutočnosti prúdia státisíce eur.

23.05.2018 12:00
Stavba, komora, inžinier Foto:
V stavebnej komore, ktorá združuje stavebných inžinierov, to vrie. Vedenie musí vysvetliť podozrenia.
debata (9)

V komore budú v sobotu voliť predsedu. Časť ľudí má pochybnosti o tom, ako sa v komore míňajú peniaze. Obrátili sa preto na orgány činné v trestnom konaní. Tie záležitosť už posudzujú. Komora má takmer šesťtisíc členov a na členských príspevkoch vyzbierala podľa účtovnej uzávierky 2017 vyše 700-tisíc eur. Okrem toho sa komora dostala aj k eurofondom. Vedenie komory podozrenia odmieta.

Skupina členov komory sa obrátila na slovenskú políciu, európskych vyšetrovateľov a zároveň aj na denník Pravda s podozrením na údajne netransparentne minuté peniaze na školenia. Vyburcovala ich k tomu tlačová správa, ktorú SKSI zverejnila začiatkom februára tohto roka, kde sa chváli vyškolením 400 odborníkov v programe ingREeS. Kritici tvrdia, že ich bolo menej a peniaze sa tak vraj zneužili.

Kópiu podnetu pre vyšetrovateľov má k dispozícii aj denník Pravda. Podľa neho mala komora na program pridelených približne 488-tisíc eur a skupina kritikov tvrdí, že má podozrenie, že časť peňazí bola použitá inak.

Denníku Pravda sa ozval aj inžinier Radoslav Pisio, ktorý sa na košických školeniach v rámci programu ingREeS zúčastnil a získal všetkých päť certifikátov. "Bohužiaľ o školenia nebol záujem. Je to výsledkom slabej informovanosti SKSI o projekte IngREeS. V Košiciach som zažil maximálne sedem ľudí, raz som sa školenia zúčastnil iba sám,“ hovorí. V evidencii však bolo podľa Pisia zapísaných 15 až 20 ľudí. Rovnako slabá účasť bola aj v Bratislave, Trnave, Žiline či Banskej Bystrici, dodáva. Školenia totiž prebiehali cez videoprenosy, v nich sa dalo vidieť, koľko ľudí sa zúčastnilo v iných regionálnych združeniach SKSI projektu IngREeS. "V januári a vo februári už nevedela SKSI dostať ľudí na školenia, tak spájali školenia na stavebných dozorov, stavbyvedúcich a hodnotiteľov udržateľnosti budov do dvoch dní, aby si zabezpečili účasť,“ hovorí Pisio.

Účastníci mali byť podľa výsledkov na skúškach odmeňovaní, ceny sa pohybovali od 300 do 1¤000 eur. Nakoniec sa však podľa Pisia o ceny losovalo. "Napriek vynikajúcim výsledkom som nebol vylosovaný, tak dodatočne vytvorili ocenenie za najaktívnejšiu účasť,“ hovorí. Nesedia mu ani údaje o ukončení školení, keďže v rámci newslettera SKSI sa hovorilo o februári, no ešte v marci boli dve ďalšie školenia a s tým súvisiace záverečné skúšky.

Podľa predsedu Regionálneho združenia SKSI Trnava Jána Kyseľa regionálne združenie nikdy nedostalo žiadne vyhodnotenie programu ingREeS. Chýbajú mu údaje o konkrétnom príjme z projektu a tiež zoznam vyškolených osôb. "Prečo na komorovej stránke nie sú k dispozícii záznamy z webinárov a v účtovníctve komory za roky 2016 a 2017 uvedený príjem a konkrétne výdavky z tejto aktivity?“ pýta sa Kyseľ. Nepozdáva sa mu ani chystané zvyšovanie členských príspevkov.

Podnet majú kriminalisti

Skupina ľudí v komore sa obrátila s podnetom na prešetrenie čerpania prostriedkov v grante ingREeS z európskeho programu Horizont 2020 aj na Generálnu prokuratúru a európskych protikorupčných vyšetrovateľov z OLAF.

Doručenie podnetu potvrdil Pravde aj OLAF, ktorý aktuálne posudzuje, či začne vyšetrovanie. "Až po takomto prvotnom posúdení, ktoré v súčasnosti prebieha, OLAF rozhodne, či začne vyšetrovanie, alebo nie,“ vysvetlil jeho hovorca.

Podanie nám potvrdila aj Generálna prokuratúra. Tá ho 2. mája odstúpila na Úrad špeciálnej prokuratúry. "Vec bola na Úrade špeciálnej prokuratúry zaevidovaná 2. 5. 2018. Prokurátor po preštudovaní odstúpil oznámenie na NAKA na ďalšie konanie,“ potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Národná kriminálna agentúra dostala podnet 14. mája. "Po jeho vyhodnotení bude rozhodnuté o ďalšom postupe,“ povedal hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

Vedenie komory: Všetko je možné overiť

S otázkami týkajúcimi sa programu ingREeS oslovil denník Pravda aj predsedu komory Vladimíra Benka i predstaviteľov SKSI. Odpoveď sme síce od riaditeľa úradu komory dostali, no bez súhlasu zverejniť ju, ak nebude publikovaná celá, bez zásahov a krátenia. Napriek pokusu autorizovať jej časť, sme súhlas na publikovanie nedostali. Komora sa odvoláva na verejné zdroje, kde je podľa odpovede možné si všetko overiť. Členovia komory tak vraj môžu urobiť už túto sobotu na valnom zhromaždení komory. Pričom komora je pripravená na spoluprácu a poskytnutie dokladov pre prípadné vyšetrovanie.

Do denníka Pravda sa od zdroja z prostredia SKSI dostal aj email, ktorý vedenie komory rozposielalo svojim členom ako vysvetlenie nejasného financovania, aj s otázkami denníka Pravda. V ňom predseda SKSI už hovorí o 581 osvedčeniach o absolvovaní vzdelávania v jednotlivých vzdelávacích projektoch. Pričom komora vyčerpala podľa údajov v emaile 340¤200,08 eura. Výročná správa SKSI za rok 2017 však hovorí o vyškolených 560 účastníkoch pri počte školení v jednotlivých programoch 22. Projekt mal byť pritom ukončený v apríli tohto roka s tým, že vzdelávanie bude pokračovať.

Z grantu sa nedá zaplatiť hocičo

Predseda SKSI v liste tiež tvrdí, že komora je vo veľmi dobrej finančnej kondícii a na účtoch má viac ako 1,8 milióna eur. "Vďaka projektu boli ušetrené aj značné finančné prostriedky SKSI v oblasti miezd zamestnancov, paušálnych mesačných náhrad predsedu SKSI, odvodov do poisťovní, hardvérového a softvérového vybavenia pre celoživotné vzdelávanie kombinovanou formou vzdelávania,“ píše sa v liste. Komore sa cez projekt podarilo podľa neho "rozbehnúť a odskúšať si rôzne nové formy vzdelávania autorizovaných inžinierov“.

Použitie prostriedkov z programu Horizont 2020, pod ktorý spadá aj projekt ingREeS, konzultoval denník Pravda aj s Centrom vedecko-technických informácií SR, ktoré je jeho národným koordinátorom. Zistili sme, že oprávnené náklady sa môžu líšiť podľa konkrétneho grantu, no to, čo môže či nemôže byť refundované, je zakotvené v dohode o tom-ktorom projekte. V prípade dohody o grante ingREeS môžu byť zaplatené napríklad osobné náklady, ak ide o náklady pre človeka, ktorý pracuje pre prijímateľa grantu – v tomto prípade SKSI. V prípade zamestnanca ide o náklady na mzdy a odvody, maximálne však do výšky 8 000 eur ročne pre človeka, ktorý robí výhradne na tomto grante počas celého roka. Ostatné náklady sú hradené, len ak boli priamo spojené s realizáciou grantu.

Ako napríklad náklady na stravovanie, ubytovanie školiteľov či propagačný materiál a web. Z grantu sa dajú platiť napríklad aj študijné materiály. Cestovné náklady a diéty môžu byť hradené, ak sú v súlade s bežnými zvykmi ich príjemcu náhrad. Z projektu sa tiež nedajú financovať neočakávané straty či nákupy príjemcu grantu. Teda ani nečakané odmeny či takzvaná strata času.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #podozrenia #inžinieri