Trumpove clá vrátili prácu do Granite City, inde ju možno vezmú

Keď Donalda Trumpa zvolili v roku 2016 za prezidenta vďaka sľubu, že Amerike opäť vráti jej veľkosť a oživí staré priemyselné srdce krajiny, Dave Chrusciel dúfal, že jedného dňa sa vráti k svojej predchádzajúcej práci v oceliarni tu, v meste Granite City v Illinois. A ten deň prišiel.

27.05.2018 15:37
debata (5)

Šesťdesiatjeden­ročný Chrusciel je jedným zo zhruba 500 ľudí, ktorých spoločnosť United States Steel Corp. znovu zamestná, pretože sa chystá od polovica júna začať výrobu vo vysokej peci, odstavenej v roku 2015, píše agentúra Reuters.

Robotník z oceliarne U.S. Steel Granite City sa... Foto: Reuters, Lawrence Bryant
oceľ, Granite City, USA Robotník z oceliarne U.S. Steel Granite City sa po dvoch rokoch vracia do práce. Trumpove clá na oceľ pomohli vrátiť prácu približne päťsto ľuďom.

„Čakal som na ten telefonát, ktorým ma požiadajú, aby som sa vrátil do práce, viac ako dva roky,“ hovorí Chrusciel. Ten patrí spolu s mestom Granite City medzi víťazov vojny Trumpovej administratívy o zmenu obchodnej politiky USA, ktorá je vedená na mnohých frontoch. Podľa predstaviteľov mesta sú dobre platené miesta v oceliarni, ktorej história siaha do konca 19. storočia, dôležité pre mesto s 29 000 obyva­teľmi. „Sú to pracovné miesta, vďaka ktorým si môžete založiť rodinu,“ hovorí starosta Ed Hagnauer.

Trump rozhodol o zavedení ciel 25 percent na dovoz ocele a desať percent na dovoz hliníka v marci. V Granite City sú clá obľúbené, pre iné mestá však sporné.

Veľkí americkí výrobcovia, ako Caterpillar, Ford Motor, Whirlpool, Campbell Soup a Harley-Davidson, uviedli, že rast cien ocele a hliníka budú musieť presunúť na spotrebiteľov, vykompenzovať znižovaním nákladom alebo znížiť svoj zisk. Bill Hickey, šéf firmy Lapham-Hickey Steel, ktorá má niekoľko závodov na spracovanie ocele po celých Spojených štátoch, uvádza, že chce pomôcť americkým oceliarňam, ale obáva sa, že rast cien prinúti výrobcov obísť cla tak, že budú nakupovať v zahraničí celé oceľové diely a súčiastky. Nakoniec z toho podľa neho najviac vyťaží Čína, ktorá má obrovskú nadprodukciu ocele.

Mesto Granite City vzniklo prakticky vďaka clám. McKinleyho zákon o clách z roku 1890, ktorý zvýšil ochranné clá, fungoval ako katalyzátor pre rodiaci sa domáci oceliarsky priemysel v USA a v roku 1896 vytvoril Granite City. Odvtedy je oceľ v meste dominantná a úspech mesta je odrazom úspechu tohto odvetvia. V 70. rokoch minulého storočia tu počet obyvateľov dosiahol svoj vrchol, žilo ich tu okolo 40 000.

„Ľudia hovoria, že clá môžu odštartovať obchodnú vojnu,“ hovorí šéf miestnej odborovej organizácie zastupujúcej zamestnancov oceliarne Dan Simmons. „Ale my sme v obchodnej vojne 15 rokov a prehrávame.“

Podnikatelia v Granite City hovoria, že 500 nových miest, ktoré zvýšia počet pracovníkov v oceliarni U.S. Steel na 1300, je veľmi potrebnou vzpruhou. Majiteľ opravovne motocyklov Harley-Davidson Joe Jones, ktorého firma sídli oproti oceliarni, hovorí, že jeho podnikanie sa od minulého roka, keď sa Trump ujal úradu, viac než zdvojnásobilo a ďalej rastie. „Trumpov efekt naozaj funguje. A robí Granite City opäť skvelým mestom,“ dodáva.

Inde však nestabilita cien ocele a hliníka po zavedení ciel ohrozuje pracovné miesta, upozorňujú šéfovia firiem. Šéf amerických operácií ruskej oceliarne Novolipetsk Steel PAO (NLMK) Bob Miller uviedol, že jeho spoločnosť zastavila plánované investície za viac ako 600 miliónov dolárov v Spojených štátoch a varovala, že ohrozených je 1200 pracovných miest v USA. Podobne ako iné firmy aj NLMK požiadala o výnimku z ciel, aby mohla dovážať z Ruska oceľové pláty. Odpoveď Trumpovej vlády podľa neho ukáže, či firma bude musieť prepúšťať.

Pre zamestnancov oceliarne Davea Chrusciela z Granite City je záväzok Trumpa zaviesť clá na oceľ dôležitý. Hovorí, že je pragmatický demokrat, ale hlasoval pre republikána Trumpa, pretože veril, že podnikateľ môže obnoviť pracovné miesta v oceliarňach. Hoci má už len rok do dôchodku, či dá svoj hlas Trumpovi aj v budúcnosti, bude závisieť na tom, či prezident bude pokračovať v tom, čo začal a ponechá clá v platnosti. „Mnoho ľudí tu je veľmi závislých na clách. Bez nich by to tu bolo mesto duchov,“ dodáva.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #oceľ #Donald Trump #obchodná vojna #clá