Turci obídu dolár, s Ruskom či Čínou chcú obchodovať v národných menách

Turecká ekonomika nie je v kríze a s Čínou, Ruskom či s Ukrajinou chce krajina obchodovať v národných menách, uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

12.08.2018 10:56
debata (215)

Vzťahy medzi Spojenými štátmi a Tureckom, krajinami NATO, sa v poslednej dobe zhoršili pre spory o politike voči Sýrii a zadržiavanie amerického pastora Andrewa Brunsona. Toho turecké úrady obviňujú z terorizmu a špionáže. Spojené štáty v stredu pre proces s pastorom zaviedli sankcie voči tureckým ministrom vnútra a spravodlivosti.

„Spojené štáty sa k nám obracajú chrbtom … a miesto nás si vyberajú pastora. Je mi to ľúto, ale my pôjdeme ďalej ráznymi krokmi po ceste, ktorú sme si vybrali,“ povedal Erdogan v meste Rize na pobreží Čierneho mora. „To, že Amerika takto zaobchádza so svojím strategickým partnerom, nás znechutilo, rozčúlilo,“ uviedol podľa agentúry Reuters v sobotu turecký prezident.

Prudké zhoršenie vzťahov medzi Tureckom a USA sa odrazilo okrem iného aj v mohutnom prepade kurzu tureckej líry a tureckých akcií.

V piatok americký prezident Donald Trump informoval, že Spojené štáty zdvojnásobia clá na dovoz ocele a hliníka z Turecka. Stalo sa to v deň, keď sa turecká líra ocitla na novom minime voči americkému doláru. Po správe o zvýšení ciel sa prepad líry ešte prehĺbil.

Kolísanie kurzu tureckej líry prirovnal Erdogan k „raketám“ používaným v ekonomickej vojne proti Turecku. V sobotu tiež zopakoval svoje piatkové slová, aby tureckí občania predávali americké doláre a eurá, čím podporia národnú menu aj tureckú ekonomiku. Turecku bola podľa prezidenta vyhlásená ekonomická vojna a Erdogan je odhodlaný ju vyhrať.

215 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Turecko #dolár