Európu zaplaví viac GMO

Brusel dlho odolával tlaku USA na otvorenie európskeho trhu pre geneticky modifikované organizmy (GMO). Zdá sa, že tým časom je koniec. Situácia sa zmenila po dohode o vynulovaní ciel s výnimkou automobilov. Dohoda predsedu eurokomisie Jeana-Clauda Junckera a šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa vyzerá na pohľad vábivo, no má dve háklivé podmienky. A to dovoz geneticky modifikovanej sóje od amerických farmárov a tiež tamojšieho skvapalneného plynu.

14.08.2018 06:00
soja Foto:
Americká geneticky modifikovaná sója od konca minulého mesiaca vo veľkom prúdi na spoločný trh Európskej únie.
debata (118)
Týždeň po stretnutí schválila únia päť geneticky modifikovaných plodín na dovoz ako krmovinu či do samotných potravín. Ide o dve nové odrody upravenej kukurice, predĺženie povolenia pre dva druhy modifikovanej kukurice a jednu repu.

Brusel podľa dohody už vymenil väčšinu dovozcov sóje za tých amerických. Dovoz sójových bôbov do Európy tak oproti minulému roku stúpol o 283 percent, na 360-tisíc ton. Ešte ráznejšie poskočil dovoz sójovej múky – a to medziročne o vyše tritisíc percent, takmer na 185-tisíc ton.

„S vyšším dovozom poľnohospodárskych komodít z USA sa budú v Európe viac presadzovať i americké farmárske techniky. Predovšetkým sa môže zmeniť postoj únie ku geneticky modifikovaným plodinám,“ povedal ekonomický analytik Boris Tomčiak. Európa podľa neho nemusí v budúcnosti ustáť stupňujúci sa tlak Spojených štátov. „Je možné, že v najbližších rokoch bude Európa viac naklonená myšlienke výsevu geneticky modifikovaných rastlín,“ dodal analytik. Momentálne je v únii povolené pestovanie len jednej odrody geneticky modifikovanej kukurice. Hoci únia povoľuje dovoz niekoľkých desiatok upravených plodín.

V posledných troch rokoch Brusel dotoval produkciu vlastných bielkovinových krmív bez genetickej modifikácie. „Z tejto iniciatívy sa mohlo zdať, že chce aj eliminovať dovoz sóje, hrachu, vysoko proteínovej pšenice a ďalších krmív s vysokým obsahom bielkovín,“ uviedol predseda predstavenstva Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností Marián Uhrík.

Zmena postoja prišla až po tom, čo sa začal americký prezident vyhrážať clami na európske autá. Najtvrdšia obchodná bariéra v histórii transatlantického partnerstva by mohla nemeckú ekonomiku každý rok pripraviť o šesť miliárd eur. Slovenské ministerstvo financií odhadlo dosahy na domácu ekonomiku vo výške 106 miliónov eur. Rastúce napätie sa upokojilo až po ústupku únie v podobe zvýšenia dovozu americkej sóje.

Amerika patrí k najväčším producentom GMO na svete. Semená GMO kukurice, ktoré sa môžu pestovať aj v EÚ, pochádzajú od pôvodne amerického gigantu Monsanto. Ten však v júni prevzal nemecký chemický a farmaceutický koncern Bayer za 63 miliónov eur. Bayer takto ovláda štvrtinu svetového trhu osív a pesticídov.

Ďalšie rokovania o clách medzi EÚ a Spojenými štátmi majú pokračovať už na budúci týždeň. Washington už vyhlásil, že chce do nich zahrnúť aj poľnohospodárstvo. S čím Brusel nesúhlasil. Nateraz tak platí, že Európska únia chce dovážať z USA len odrody geneticky modifikovaných plodín, ktoré sú povolené na jej trhu. „Sme na to veľmi opatrní a neexistujú žiadne kompromisy ohľadne našich vnútorných pravidiel,“ povedala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Európska legislatíva týkajúca sa GMO patrí k najprísnejším na svete.

Povolenia na nedávno schválené nové odrody GMO pre európsky trh odobrili pred všetky štáty únie. Pozíciu jednotlivých členských krajín však nemôže eurokomisia zverejňovať. Spojené štáty majú oveľa benevolentnejší postoj k potravinám, a to aj tým z geneticky upravených plodín, ako Európska únia. „Zásadný rozdiel je v tom, že výrobca, ktorý chce na trh EÚ uviesť nový výrobok, musí najskôr preukázať jeho zdravotnú neškodnosť. V USA je povolený dovtedy, kým sa nezistí jeho závadnosť,“ povedal štátny radca ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik. Okrem toho v USA nemajú obyvatelia až taký veľký odpor ku konzumácii geneticky modifikovaných potravín ako v Európe.

Slovensko vyváža GMO free sóju

Geneticky modifikovaná sója je významným zdrojom bielkovín pre zvieratá chované v Európskej únii. „Dovážame už 30 miliónov ton ročne, pretože v dôsledku obmedzenej dostupnosti ornej pôdy ju nie sme schopní sami vyrábať v dostatočnom množstve,“ priblížila Ludviková. Na svetovom trhu prevládajú práve upravené krmoviny, zohnať tie bez úpravy v dostatočnom množstve a za rozumnú cenu je takmer nemožné.

Aj hospodárske zvieratá u nás sú chované na kŕmnych zmesiach s geneticky modifikovanou sójou. Slovensko je pritom jedna z mála krajín Európskej únie, ktorá by mohla byť vo výrobe vlastných krmív sebestačná. Geneticky upravenú sóju by sme dovážať nemuseli. No len v prípade, že by sme naše krmivo nevyvážali, upozorňuje Feik. Aktuálne sa podľa neho na Slovensko dováža ročne geneticky modifikovaný sójový šrot zhruba za 35 miliónov eur. „Ide pritom o dovoz z krajín mimo únie, keďže tá pestovanie geneticky modifikovanej sóje zakazuje,“ povedal Feik.

Všetko dovážané krmivo musí niesť skratku GMO, rovnako ako potraviny predávané na obchodných pultoch, ktoré majú obsah modifikovaných plodín nad 0,9 percenta. Mäso, mlieko či vajcia od zvierat chovaných na upravených krmivách však už označované byť nemusia. Niektorí producenti svoje výrobky označujú skôr ako marketingový ťah, povinné to nie je.

Kvalitné geneticky neupravené slovenské krmivo sa vo veľkom vyváža hlavne do Českej republiky, Rakúska a Nemecka. „Minulý rok sme vyviezli približne 75 percent produkcie,“ uviedol za krmovinárov Uhrík. Okrem Slovenska je v Európe schopné dopestovať dostatok kŕmnych zmesí pre poľnohospodárov jedine Srbsko.

Sója zmenila smer

Cena americkej sóje prudko padla potom, keď pre eskalujúcu obchodnú vojnu začala znižovať jej dovoz Čína. Americký trh totiž nie je schopný spotrebovať všetku domácu produkciu a očakávaný prebytok suroviny priniesol jej zlacňovanie. „Cena americkej sóje poklesla od mája do začiatku júla o 15 percent a momentálne sa mierne vrátila nahor,“ povedal Tomčiak. Import tejto komodity z USA je teda stále relatívne lacnejší ako na začiatku roka, dodáva.

Prepad v podstate zastavilo až Európskou úniou avizované zvýšenie dovozu. Cena začala následne rásť, a to približne o päť percent týždenne. „Trh sa tak stabilizoval, cena sóje však pôjde ešte hore. Aktuálne však ešte nedosiahla úroveň spred vyše mesiaca, kedy Čína prestala obchodovať s USA,“ odhadol Uhrík.

Spojené štáty americké v apríli tohto roku uvalili 25-percentné clá na všetku dovážanú oceľ a desaťpercentné clá na hliník. Dvojmesačnú výnimku z ciel dostala len Európska únia, Kanada a Mexiko. Tieto krajiny počas prebiehajúcich rokovaní neustúpili americkému tlaku na „dobrovoľné“ zníženie vývozu ocele a hliníka, a preto už v júni prišli o výnimku. To spustilo sériu protiopatrení a Európska únia zaviedla napríklad clá na motorky Harley-Davidson dovážané z USA. Trump reagoval hrozbou zvýšenia ciel na európske automobily. Američania európske osobné automobily aktuálne zaťažujú clami vo výške 2,5 percenta a americký prezident zvažoval ich zvýšenie na 20 až 25 percent. Argumentoval pritom aj tým, že Európska únia zaťažuje z USA dovážané automobily desaťpercentným clom.

Rinčanie ekonomických zbraní ukončila až návšteva šéfa eurokomisie, ktorý priamo s Trumpom dohodol zvýšenie nákupu americkej sóje, výmenou za nezavedenie ciel na európske automobily. Lídri sa tiež dohodli rokovať o úplnom zrušení ciel vo vzájomnom obchode.

Čo je to GMO?

Geneticky modifikované organizmy alebo GMO možno definovať ako organizmy, ktorých genetický materiál (DNA) bol zmenený spôsobom, aký by nemohol nastať v rámci prirodzeného spôsobu rozmnožovania alebo prirodzeným krížením. Technológia nazývaná aj génové inžinierstvo umožňuje prenos vybraných individuálnych génov z jedného organizmu do druhého, rovnako aj medzi nepríbuznými druhmi. Najbežnejšími typmi GMO sú geneticky modifikované druhy pestovaných plodín, ku ktorým zaraďujeme odrody geneticky modifikovanej kukurice, sóje, repky olejnej a bavlny. Tieto odrody boli väčšinou geneticky modifikované s cieľom získania rezistencie voči niektorým druhom živočíšnych škodcov a získania tolerancie voči určitým herbicídom.

© Autorské práva vyhradené

118 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #USA #GMO #Donald Trump #obchodná vojna #clá