Miliardár a investor Dalio: Ďalšia kríza bude ešte horšia

Miliardár a zakladateľ hedžového fondu Bridgewater Ray Dalio už dlhšie predpokladá, že od roku 2019 sa začnú pre investorov ťažké časy. V rozhovore pre agentúru Bloomberg varoval pred budúcou recesiou v USA, ktorá by sa mohla podobať na recesiu z 30. rokov minulého storočia a znamenala by veľké nebezpečenstvo.

17.09.2018 16:04
debata (34)

Dalio v rozhovore porovnal aktuálne prostredie v americkej ekonomike s recesiou rokov 1930 až 1945. Navyše podľa neho finančná kríza z roku 2008 sa podobala na začiatok hospodárskej krízy v rokoch 1929 až 1932. Už táto finančná kríza nedala na výber centrálnym bankám, ktoré pumpovali do ekonomiky peniaze. Ceny aktív prudko vzrástli, pretože do obehu sa dostalo viac peňazí.

Dalio predpokladá, že podobne sa bude správať americká centrálna banka (Fed) aj počas najbližšej krízy. Fed bude podľa neho nútený tlačiť peniaze, aby financoval deficit, ktorý vznikne z dôvodu nižšieho domáceho a zahraničného dopytu po štátnych dlhopisoch USA. To spôsobí prepad amerického dolára, pričom Dalio očakáva jeho oslabenie až o 30 %.

Recesia, do ktorej sa potom dostanú USA, bude mať ďalekosiahle následky, predpovedá Dalio. „Myslím si, že z pohľadu sociálnych a politických problémov bude ťažšia. A myslím si tiež, že sa bude dať ťažšie zvládnuť. Nebude rovnaká ako veľká dlhová kríza. Bude to pomalšia, intenzívnejšia verzia dlhovej krízy, ktorá podľa mňa bude mať väčší sociálny dopad a väčšie medzinárodné dôsledky,“ uviedol Dalio.

Dalio predpokladá, že ďalšia kríza by sa mohla začať niekedy o dva roky. „O dva roky sa začne obdobie, ktorého sa obávam.“

34 debata chyba
Viac na túto tému: #finančná kríza #Ray Dalio