Šéf finančnej správy Imrecze rezignuje, Smer v ňom vidí potenciál

Prezident Finančného riaditeľstva SR František Imrecze rezignuje na svoju funkciu. Oznámil to na záver rokovania Výboru Národnej rady SR pre financie a rozpočet, na ktorom poslancom vysvetľoval podozrenia z únikov na cle z dôvodu podhodnocovania dovozov tovaru z Ázie. Zo svojej funkcie chce odstúpiť od 1. októbra. Uviedol to s odôvodnením, že nechce škodiť finančnej správe. Opozícia jeho odchod uvítala.

19.09.2018 12:53 , aktualizované: 18:13
Imrecze Foto: ,
Prezident Finančnej správy SR František Imrecze počas zasadnutia Výboru NR SR pre financie a rozpočet.
debata (315)

„Moje rozhodnutie súvisí s jedinou vecou, že finančná správa je absolútne stále zaťahovaná do politického boja. Ja politik nie som a nemám nástroje na to, aby som sa bránil politickej demagógii. Hlavne to škodí inštitúcii a jej zamestnancom,“ vyhlásil po rokovaní výboru Imrecze. Ako dodal, svoje rozhodnutie zvažoval iba posledné dni a jeho ďalšie kariérne pôsobenie je preto otázne. Nevylúčil ani pokračovanie pôsobenia vo verejnom sektore, ani návrat do komerčnej sféry. „Aká ponuka odkiaľ príde, to netuším, ani o tom nechcem špekulovať,“ dodal.

Ešte predtým na rokovaní výboru povedal, že Slovensko je pripravené sa pre odporúčania OLAF-u, aby Európska komisia pre podhodnotené dovozy od Slovenska vymáhala vyše 300 mil. eur, súdiť. „Slovensko nemá povinnosť zaplatiť sumu 300 mil. eur a bude sa brániť maximálnym spôsobom, aby nezaplatilo ani euro a bude sa brániť súdnou cestou,“ povedal s tým, že momentálne Európska komisia žiadne peniaze v tejto súvislosti od Slovenska nevymáha.

Británia o správe mlčí

Podľa Imreczeho totiž nie je možné akceptovať štatistiky OLAF-u, ktoré sú stanovené na základe iba odporúčaných férových cien dovážaného tovaru z tretích krajín. Slovensko navyše po roku 2014 tieto odporúčané ceny uplatňuje, čo viedlo k poklesu dovážaného tovaru a nárastu cien. Podľa prezidenta finančnej správy však ich uplatňovanie vedie aj k tomu, že finančná správa prehráva s dovozcami aj súdne spory, že aplikované minimálne ceny nezodpovedajú reálnej hodnote tovaru.

Na snímke zľava člen Výboru NR SR pre financie... Foto: TASR, Jakub Kotian
Bratislava NRSR parlament výbor financie OLAF Na snímke zľava člen Výboru NR SR pre financie a rozpočet Eugen Jurzyca (SAS), predseda výboru Ladislav Kamenický (Smer), prezident finančnej správy František Imrecze, riaditeľ odboru colného Finančného riaditeľstva SR Róbert Nosian a riaditeľ Krimináneho úradu finančnej správy SR Ľudovít Makó počas zasadnutia Výboru NR SR pre financie a rozpočet.

Zároveň doplnil, že napríklad Veľká Británia o tejto správe s OLAF-om vôbec nekomunikuje, pretože tieto kalkulácie nepovažuje za relevantné a je rovnako pripravená sa s Európskou komisiou súdiť. Slovenská strana má však podľa neho snahu s OLAF-om komunikovať. Prvé pracovné stretnutie z posledných dní pritom podľa Imreczeho preukázalo, že OLAF pripúšťa relevantnosť argumentov slovenskej strany. Imrecze by sa mal so šéfom OLAF-u stretnúť 26. septembra.

Smer: Imrecze má pre nás potenciál

Predseda vládnej strany Smer Robert Fico berie osobné rozhodnutie Františka Imreczeho o odstúpení na vedomie. „Pre stranu má František Imrecze obrovský odborný a politický potenciál, ktorý máme záujem využiť,“ konštatuje Smer v stanovisku pre médiá.

Podľa strany je nespochybniteľné, že Imrecze po nástupe do funkcie v roku 2012 dosiahol vo finančnej správe vynikajúce výsledky. „Po devastácií finančnej správy ľuďmi z okolia Ivana Mikloša, vytvoril z finančnej správy efektívny a fungujúci mechanizmus, ktorý okrem iného priniesol do štátneho rozpočtu o 3,7 miliardy eur navyše, oproti očakávaniam,“ zdôraznili sociálni demokrati.

Imrecze je podľa Smeru v oblasti daní a ciel rešpektovaný na medzinárodnej úrovni. „Svojím rozhodnutím ochránil finančnú správu pred politikárčením zo strany médií a opozície,“ dodala strana.

Minister financií Peter Kažimír prijal informáciu o rozhodnutí Imreczeho rezignovať na svoju funkciu. „Jeho rozhodnutie akceptujem, rozumiem mu a chcem mu touto cestou poďakovať za jeho prácu,“ uviedol v reakcii Kažimír, ktorý je momentálne na pracovnej návšteve v Berlíne.

O jeho rozhodnutí chce s Imreczem hovoriť aj osobne. „Vždy mi záležalo na tom, aby bola finančná správa profesionálna a politicky nezávislá, to je pre mňa kľúčové,“ dodal šéf rezortu financií.

Ako funguje podhodnocovanie podľa OLAF-u?

  • Čínsky tovar sa dostáva do únie cez niektorý z jej prístavov. Podľa zistení vyšetrovateľov išlo pri podvodoch s clami na čínske tovary hlavne o dovozy cez nemecký prístav Hamburg.
  • Z prístavu je tovar rozvážaný kamiónmi do jednotlivých krajín. Dovozca si môže vybrať krajinu, kde svoj tovar preclí.
  • Vyberá si, samozrejme, tak, aby to bolo preňho výhodné.
  • Z vybraného cla totiž štvrtina putuje do národného rozpočtu, zvyšok odvádzajú únii.
  • Tovar sa následne podľa zistení OLAF-u predá na čiernom trhu alebo je posielaný na neexistujúce adresy.
  • Výsledkom sú ďalšie straty na dani z pridanej hodnoty (DPH). Tú totiž firmy platia až v krajine predaja.

Ceny a objemy rastú

Opoziční poslanci však prístup finančnej správy kritizovali. Poslanec za SaS Jozef Rajtár naznačil, že za vysokými podhodnotenými dovozmi z rokov 2013 a 2014 môže byť vtedajší šéf daňovej a colnej sekcie Daniel Čech. Ten totiž podľa Rajtára predtým pracoval práve v obchode s čínskym tovarom. Imrecze, ktorý už na Rajtára v súvislosti s OLAF-om jedno trestné oznámenie za ohováranie podal, označil tieto vyjadrenia za demagógiu. Poslanec za OĽaNO Eduard Heger zase predstaviteľom finančnej správy pripomína, že colníci majú možnosti preverovať hodnotu dovážaného tovaru.

Poslanec Miroslav Beblavý zase upozornil, že ceny dovážaného ázijského tovaru, ako aj jeho objemy na Slovensku od začiatku tohto roka opäť rastú. Existuje preto podľa neho podozrenie, že sa podvody pri dovozoch textilu z Ázie opakujú. Nárast cien aj objemu pripustili aj predstavitelia finančnej správy. Podľa Imreczeho to však do veľkej miery súvisí s tým, že dovozcovia reagujú na vývoj colných opatrení v jednotlivých krajinách a keď napríklad Maďarsko zavádza reštriktívne opatrenia pri dovoze, tie sa presúvajú aj k nám. Finančná správa však podľa neho na tento vývoj reaguje a upravuje svoje rizikové profily a situácia z rokov 2013 a 2014 sa už opakovať nebude.

Opozícia odchod uvítala

Opozícia víta, že sa František Imrecze rozhodol odísť zo svojej funkcie prezidenta finančnej správy. Podľa hnutia OľaNO je však nutné, aby očista úradu pokračovala naďalej. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) by mal podľa OĽaNO trvať na odvolaní šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

„Po odhaleniach o obrovskom colnom podvode a po spoločnom tlaku opozície a médií konečne rezignoval Imrecze. Berieme to ako nevyhnutnosť, lebo na tomto poste dávno už nemal byť aj pre kauzu Bašternák,“ myslí si poslankyňa hnutia OĽaNO Veronika Remišová. Imrecze uviedol, že z postu odchádza, pretože nechce byť súčasťou politických bojov. „Ak niekto poškodzuje SR, oberie občanov o stovky miliónov eur a média a opozícia na to upozornia, tak je to ochrana záujmov Slovenska,“ myslí si Remišová.

OĽaNO naďalej trvá na to, aby odstúpil aj Makó, pretože má podozrenie, že jeho blízka rodina podniká v oblasti hazardu, ktorého kontrola spadá pod daniarov. Obyčajní tiež upozornili na to, že podvody s clami sa začínajú opakovať. „Toto nesmieme pripustiť. Doteraz nevieme o vyvodení žiadnej zodpovednosti ľudí, ktorí tieto podvody páchali. Ak bude šéfom Kriminálneho úradu finančnej správy Makó, tak sa meno finančnej správy nepodarí očistiť,“ myslí si Remišová. Avizovala, že ak Makó na tomto poste zotrvá, opozícia bude zvažovať ďalší postup. Do úvahy pripadá pokus o odvolanie Kažimíra.

Podľa hnutia je na rade Kažimír, ktorý by mal v tejto veci konať. „Je nevyhnutné, aby očista finančnej správy pokračovala ďalej. Je zodpovedná za výber daní a je dôležité, aby v jej vedení sedel čestný človek,“ doplnil poslanec Eduard Heger.

Odchod Imreczeho víta aj hnutie Sme rodina. „Máme za to, že pán Imrecze mal opustiť túto funkciu už pri prvých podozreniach a pochybeniach, ktoré sa s jeho osobou spájali už v minulosti. Budeme pozorne sledovať, či bude mať tento príbeh aj trestnoprávnu rovinu,“ uviedlo hnutie v stanovisku pre médiá.

315 debata chyba
Viac na túto tému: #clo #pokuta #podvod #František Imrecze #úniky na cle #podvody s clami