Vzbura pekárov voči reťazcom. Hrozia, že na Vianoce nenapečú

Budeme tesne po vianočných sviatkoch bez čerstvého pečiva? Pekári pohrozili, že už nebudú cez sviatky a víkendy pracovať, ak obchodníci nebudú viac platiť.

22.10.2018 09:49 , aktualizované: 18:30
debata (86)

Piecť sa im totiž neoplatí. Za všetkým sú prinízke ceny, za ktoré ich výrobky kupujú reťazce. No trápia ich aj zvýšené príplatky za prácu v noci, v sobotu či nedeľu a sviatok. K pečivovému štrajku pristúpia, ak sa im nepodarí s reťazcami dohodnúť na vyšších odbytových cenách. Pekári by potrebovali zdvihnúť svoje ceny v priemere zhruba o 15 percent, tvrdí predsedníčka Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiana Lopúchová.

Video

"Slovenskí pekári už ďalej odmietajú podliehať tlaku niektorých obchodných reťazcov a podľa ich slov, ak nedôjde k rozumnej dohode o zvýšení odbytových cien v najbližších týždňoch, pekári prerušia dodávky pre týchto dodávateľov už počas tohtoročných vianočných sviatkov,“ hovorí. Spotrebitelia by tak deň po niektorom zo sviatkov nenašli na pultoch čerstvé pečivo.

Podľa Lopúchovej sa pekári zatiaľ nedohodli s niektorými reťazcami na vyšších cenách. Problematické sú hlavne tie zahraničné, tvrdí. Niektoré tlačia pekárov do ďalšieho znižovania cien, dodala Lopúchová. „Už dlhodobo rokujeme o navýšení minimálne na hranicu výrobných nákladov,“ hovorí Lopúchová. Zdá sa tak, že pekári majú prinízkych cien dosť. Situácia sa už totiž ťahá niekoľko rokov.

Jedinú výnimky z pečivového štrajku by mali dostať slovenské reťazce združené vo Zväze obchodu SR. Domáci obchodníci totiž pristupujú podľa Lopúchovej "k rokovaniam objektívne a férovo“.

Pekári o výpadku čerstvého pečiva zatiaľ reťazce neinformovali. "Doteraz sme nedostali informáciu od našich dodávateľov o možnom prerušení dodávok počas sviatkov,“ povedala hovorkyňa reťazca Kaufland Lucia Langová. Na otázky Pravdy o výsledkoch rokovania s pekármi o nových vyšších cenách, odpovedala, že rokovania sa vedú priebežne. "O cenách s nimi pravidelne rokujeme a výsledné nákupné ceny sú vždy obojstranne odsúhlasené,“ povedala Langová. To, ako by reťazec takúto situáciu riešil, nekomentovala. Je otázne, či by sa v prípade výpadku dodávok pečivo dovážalo zo zahraničia.

Denník Pravda oslovil aj ostatné reťazce, ktoré však do uzávierky neodpovedali.

Vyššie mzdy, vyššie náklady

Pekárov trápia aj vysoké ceny múky. Tá išla hore o 20 až 30 percent, pričom jej zdražovanie sa ešte neskončilo. Nepomohli však ani dražejúce palivá a energie. Dodávať čerstvé pečivo je tak neúmerne nákladné, dôvodia.

Ešte hlbšie do problémov sa pekári dostali od mája po zvýšení príplatkov za prácu v noci či cez niektorý z víkendových dní a vo sviatok. Nočná šichta sa pekárni predraží o 7,20 eura na jedného človeka. Odrobená nedeľa vyjde na 12 eur.

Platy v odvetví išli pre vyššie príplatky hore o vyše desatinu. Pekár tak priemerne zarobí 705 eur namiesto predmájových 635 eur mesačne v hrubom. Ešte viac si polepšili šoféri, ktorým plat stúpol o 120 eur na 915 eur mesačne v hrubom.

V pekárňach totiž akútne chýbajú ľudia. No pracovať v náročných zmenách za nízke platy nikomu veľmi nevonia. Aj pre zatraktívnenie práce v pekárňach si firmy neuplatnili zníženú výšku príplatkov, na ktorú mali nárok. Na mzdové náklady zatlačila aj vyššia minimálna mzda. Tá od januára poskočila na 480 eur, od budúceho roka sa má dostať na 520 eur mesačne.

Zvýšené náklady na mzdy však vyústili do zníženia počtu pracovníkov na objem výroby. Ešte väčšie problémy čakajú podvyživený sektor budúci rok, keď majú ísť príplatky opäť hore. Už teraz je totiž výroba cez sviatky pre pekárov nerentabilná. Situácii podľa Lopúchovej nepomáha ani zavedenie mimoriadneho sviatku na predposledný októbrový deň. "Toto opatrenie absolútne neberie do úvahy skutočnosť, že aj počas tohto sviatku musia byť pekári v práci a pripravovať výrobu na nasledujúci deň,“ hovorí.

Pekárom nepomáha ani pripravovaný osobitný odvod pre reťazce z dielne koaličnej SNS. Národniari totiž chcú, aby obchodníci platili 2,5-percentnú daň z čistého obratu. V niektorých prípadoch by si tak reťazce priplatili aj raz toľko, ako platia na dani zo zisku. "Podľa vyjadrení niektorých reťazcov sa tieto budú snažiť premietnuť ich náklady práve do ďalšieho zníženia odbytových cien výrobkov,“ hovorí Lopúchová.

Pomôže nový zákon?

Na stranu pekárov v prípade žiadosti o vyššie ceny sa postavila aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. "Konečne sa ozvali tí, ktorých sa to najviac týka,“ reagovala na správu o proteste pekárov. Obchodná prirážka na rožok je podľa prepočtov jej rezortu 66 percent, pričom od pekárov reťazec nakupuje za 0,035 eura. "Pekár nie je schopný za takú nízku cenu rožok vyrobiť,“ povedala ministerka. Ustúpiť by podľa Matečnej preto mali obchodníci a zľaviť zo svojich marží.

Ministerské prepočty však nerátajú s nákladmi na strane obchodu. Za energie, palivá či ľudí totiž neplatia len výrobcovia.

Pomôcť dodávateľom by mal zákon o poctivých vzťahoch v obchode s potravinami z dielne Matečnej rezortu. Zákon už prešiel pripomienkovým konaním, po prerokovaní na vláde by sa mal dostať na januárovú schôdzu parlamentu. Platiť by mal začať od júla budúceho roka.

Päť najväčších reťazcov totiž ovláda podľa ministerky 80 percent trhu s potravinami na Slovensku. Pri takomto podiele už dochádza k zneužívaniu dominantného postavenia na trhu, dodala Matečná. "Reťazce tlačia dodávateľov a výrobcov do znižovania nákupných cien, čo má za následok znižovanie kvality potravín,“ povedala.

Zákon o poctivom obchode by mal zmeniť pravidlá hry. Reťazce by totiž už nemali nakupovať za nižšiu cenu, ako sú výrobné náklady. Po novom by zo zmlúv mali vypadnúť aj skryté poplatky, skrátiť by sa mala tiež splatnosť faktúr. Pri čerstvých výrobkoch, ako sú rožky, mlieko, mäso či jogurty, by mal obchodník za dodaný tovar zaplatiť už do 15 dní. V súčasnosti je to aj 45 dní.

Nový zákon považuje Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) za zbytočný, v aktuálnej podobe dokonca škodlivý. Nabádal by totiž obchodníkov k porušovaniu pravidiel ochrany hospodárskej súťaže, upozorňuje za SAMO Lenka Puzlíková.

"V prípade jeho schválenia by hrozilo, že za dodržiavanie zákona z dielne Ministerstva pôdohospodárstva by sme mohli byť pokutovaní iným štátnym orgánom za porušovanie zákona o ochrane hospodárskej súťaže, čo považujeme za absurdné,“ hovorí. Dodávateľ by totiž mal reťazcu poskytnúť údaje o svojich výrobných nákladoch, čo by mohlo toho-ktorého dodávateľa znevýhodniť.

Pôvodný článok sme nahradili autorským materiálom denníka Pravda.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #reťazce #pekári