VIDEORECENZIA: Prvý čínsky mobil s nárokom na trón

Huawei Mate 20 Pro je prvý čínsky telefón, ktorý má právo nárokovať si na titul tohtoročného kráľa mobilov. Dôvodom je najviac prevratných inovácií ako napríklad čítačka odtlačku prsta priamo v displeji mobilného telefónu, čo bol podľa amerického konkurenta spoločnosti Apple neprekonateľný technický problém. Viac si pozrite vo videu TV Pravda.

15.12.2018 10:00
debata (69)
Video

Za zmienku stojí aj rýchlo nabíjanie, ktoré v redakčnom teste dokázalo nabiť mobil z 10 na 90 percent za necelých 30 minút. Elektrická energia do batérie prúdila tak rýchlo, že priamo na displeji bolo vidno, ako rýchlo rastie nabitie mobilného telefónu.

Typickým poznávacím znakom nového telefónu je štvorplatnička. Netradičné usporiadanie fotoaparátu môže užívateľom nostalgicky pripomenúť varenie na internáte. Je len vecou osobného vkusu, či sa vám takéto usporiadanie bude alebo nebude páčiť.

To, čo už nie je vecou osobné vkusu užívateľa, sú fotky, ktoré hlavne v noci vyzerajú neskutočne a podobne dobré som na žiadnom inom mobile nevidel. Práve pri nočných fotografiách vďaka šikovnému vykresľovaniu detailov umelou inteligenciou nemá Huawei Mate 20 Pro momentálne žiadnu konkurenciu. Z videa som už tak nadšený nebol a pri rýchlom otáčaní sa občas rozostril obraz. Mobil robil krásne videá hlavne vtedy, ak sa ním nehýbalo.

Snahu o inovácie si odniesol zvuk, ktorý vychádza z USB portu a nie je taký dobrý ako vo vlajkových lodiach konkurencie. Zo zaujímavých technických riešení sa mi osobne páčil infraport, ktorý zvládol ovládať aj starší set-top box neumožňujúci pripojenie na Wi-Fi. Huawei Mate 20 Pro zvládne aj odomykanie telefónu tvárou a reverzné bezdrôtové nabíjanie. V prípade potreby tak samotný mobilný telefón môže slúžiť ako nabíjacia stanica mobilov umožňujúcich bezdrôtové nabíjanie a konkurenčný mobil stačí len položiť na Huawei Mate 20.

Bezproblémové ovládanie spolu s krásnym zobrazovaním displeja sú dnes štandardom všetkých prémiových mobilov. Rovnako ako rýchlosť procesora, ktorý v prípade čínskeho mobilu zabezpečuje procesor vlastnej výroby nesúci názov Kirin 980. Ten zabezpečí bezproblémové hranie aj náročnejších hier. Z množstva inovácií možno kritizovať len nápad na vlastné rozmery pamäťových kariet. Nový formát NM Card síce umožňuje rozšíriť pamäť mobilu zo 128 až na 384 GB, ale ak sa vlastnou cestou vyberie aj konkurencia, bude výsledkom len zbytočný chaos. Ten si starší užívatelia mobilov môžu pamätať ešte z čias, keď každý výrobca mobilov túžil mať vlastnú koncovku umožňujúcu nabíjanie mobilu.

Naopak, za pochvalu stojí výdrž batérie, ktorá aj po extrémne rýchlom nabití vydrží pracovať až dva dni. Umelá inteligencia dokáže okrem automatickej úpravy fotiek zamerať video na pohybujúceho sa človeka a po využití jedného z filtrov môžete točiť farebného človeka na čiernobielom pozadí. Za prémiový mobil s umelou inteligenciou sa Číňania neboja pýtať prémiovú cenu, ktorá sa začína približne na sume 999 eur.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #mobilný telefón #Huawei #Huawei Mate 20 Pro