Slováci šetria. Taliani a Francúzi: My nemusíme

V elitnom klube používajúcom spoločnú menu euro sú rovní a rovnejší. Druhá ani tretia najväčšia ekonomika eurozóny nemusia rešpektovať dohodnuté pravidlá na dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu.

14.12.2018 12:00
Francúzsko vláda opatrenia protesty násilnosti Foto: ,
Vo Francúzsku snahy o razantné znižovanie deficitu pomocou zavádzania vyšších daní narazili na tvrdý odpor ľudí.
debata (92)

Talianska populistická vláda si totiž v Bruseli po viacerých ústupkoch nakoniec presadila zníženie daní aj zavedenie základného príjmu pre najchudobnejších občanov. Vo Francúzsku zas snaha o zvyšovanie spotrebných daní z pohonných hmôt narazila na tvrdý odpor ľudí, ktorí si v uliciach spolu s nezvyšovaním daní vybojovali aj razantný rast minimálnej mzdy.

Z veľkých hráčov má dlhodobo vyrovnaný rozpočet jedine Nemecko a v budúcom roku sa ku krajinám s nulovým deficitom pridá aj Slovensko. No krajina pod Tatrami stále nemá vybudované diaľnice a pre chýbajúce spojenie Bratislavy s Košicami metropola východu prišla o megainvestíciu nemeckej automobilky BMW. Práve chýbajúca cestná infraštruktúra dlhé roky bráni rýchlejšiemu poklesu nezamestnanosti v menej rozvinutých regiónoch Slovenska. Napriek podpísaniu paktu stability nebude musieť budúci rok tvrdo šetriť Taliansko, ktoré má už dávno vybudované diaľnice a disponuje jednými z najväčších zlatých rezerv na svete.

„Nesklameme dôveru Talianov a nájdené úspory nebudú mať vplyv na splnenie predvolebných sľubov,“ povedal taliansky premiér Giuseppe Conte po rokovaní s predsedom Európskej Jeanom-Claudom Junckerom. Ešte predchádzajúca talianska vláda plánovala v roku 2019 deficit vo výške 0,8 percenta HDP. Nová talianska vláda plánuje ekonomický rast krajiny naštartovať znížením daní a platením základného príjmu najchudobnejším občanom. Finančne náročné zmeny zvýšili budúcoročný deficit z 0,8 percenta na 2,4 percenta.

Po tvrdom odpore Bruselu aj zvyšných členov eurozóny Taliani nakoniec súhlasili s deficitom 2,04 percenta. Na ilustráciu, keď Slovensko naplánovalo na rok 2019 deficit 0,1 percenta, prišlo upozornenie z Bruselu, že štrukturálny deficit ide dole pomaly. Preto sa rozpočet v parlamente v poslednej chvíli menil, vypadli z neho rezervy a deficit sa dostal na nulu.

VIDEO: Na vyrovnanom rozpočte na rok 2019 sa na Slovensku politici dohodli len minulý týždeň. Pozrite si video.

Video

Taliani majú deficit vyšší ako pôvodný plán, ale už im to asi prejde. „Od Európskej komisie preto očakávame pozitívne hodnotenie budúcoročného rozpočtu,“ vyhlásil Conte. O dosiahnutí „hmatateľného pokroku“ oficiálne informovalo aj tlačové oddelenie Európskej komisie. Taliansko má pritom už dnes celkovú dĺžku dlhu na úrovni 130 percent HDP, čo je druhá najvyššia úroveň po Grécku. Napriek tomu Brusel nemôže byť na Talianov rovnako tvrdý ako na Grékov.

Talianska ekonomika je tretia najväčšia v eurozóne a nachádzajú sa v nej z európskeho pohľadu strategické banky ako napríklad UniCredit Bank. Za neznižovanie deficitu síce môže Európska komisia napariť Taliansku pokutu vo výške niekoľkých miliárd eur, ale jej výsledkom by bol ešte horší stav verejných financií.

Za nezodpovedné míňanie aktuálne trestajú Talianov jedine finančné trhy, ktoré miestnej vláde požičajú peniaze za oveľa vyššie úroky ako v prípade Slovákov. Aktuálne majú 10-ročné talianske dlhopisy ročný výnos vo výške troch percent. Na porovnanie Slovensko platí za desaťročné dlhopisy úrok vo výške 0,7 percenta a Nemecko len 0,28 percenta.

Nový francúzsky prezident Emmanuel Macron sa ekonomický rast Francúzska snaží naštartovať viacerými nepopulárnymi reformami. Len plánované zvýšenie daní z pohonných hmôt malo do štátnej pokladnice priniesť miliardy eur. Lenže Francúzi vyšli do ulíc a po tvrdých zrážkach s políciou ohlásil francúzsky prezident ústupky. V budúcom roku sa nakoniec nielen nebudú zvyšovať dane z pohonných hmôt, ale minimálna mzda stúpne o rovných 100 eur a dosiahne hodnotu 1 598 eur v hrubom.

„Ohlásené opatrenia budú stáť 8 až 10 miliárd eur,“ povedal hovorca francúzskej vlády Benjamin Griveaux. Podľa agentúry Reuters budúcoročný deficit Francúzska stúpne z 2,8 percenta HDP na 3,4 percenta HDP. V tomto prípade Európska komisia nehovorí o pokute, ale o potrebe podania pomocnej ruky. Francúzsko je totiž zakladajúcim členom Európskej únie a spolu s Nemeckom patrí medzi dvoch najvplyvnejších členov.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #euro #Jean-Claud Juncker