Koniec hrozieb Rusov? Sľúbili, že plyn potečie cez Ukrajinu a Slovensko

Rusko sa v pondelok v Bruseli zaviazalo, že bude pokračovať v dodávkach plynu do Európy cez Ukrajinu, a teda aj cez Slovensko, aj po roku 2019. Uviedol to podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič po skončení trojstranných rokovaní medzi exekutívou EÚ, Ruskom a Ukrajinou.

21.01.2019 22:23 , aktualizované: 22.01.2019 12:34
Plyn, Gazprom, Šefčovič Foto:
Tranzit ruského plynu cez Slovensko má pokračovať aj po roku 2019. Na snímke je podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič (vpravo), ruský minister energetiky Alexander Novak (druhý zľava) a vedľa neho šéf Gazpromu Alexej Miller.
debata (109)

Šefčovič, ktorý týmto rokovaniam predsedal, pripomenul, že za pracovným stolom na pôde eurokomisie sa stretol s ruským ministrom energetiky Alexandrom Novakom, šéfom ukrajinskej diplomacie Pavlom Klimkinom, šéfom ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexejom Millerom a šéfom ukrajinskej spoločnosti Naftogaz Andrijom Koboljevom. Dodal, že k rokovaniam na tejto úrovni došlo po polroku tvrdej práce, ktorá nasledovala po vlaňajšom júnovom trojstrannom stretnutí v Berlíne.

V nasledujúcom videu je zachytený priebeh rokovaní. Šefčovič sa rozpráva v ruštine s ministrom Novakom a šéfom Gazpromu Millerom.

„Najzákladnejší výsledok je v tom, že zo strany ruského ministra a šéfa Gazpromu jednoznačne zaznelo, že majú záujem na tom, aby tranzit cez Ukrajinu pokračoval aj po roku 2019,“ uviedol slovenský eurokomisár.

Šefčovič na záver rokovaní v mene eurokomisie predložil „konkrétny návrh s konkrétnymi parametrami a číslami“, ktorý by zabezpečoval, že prúdenie plynu cez Ukrajinu a Slovensko bude naďalej pokračovať „vo veľmi zaujímavých“ komerčných objemoch.

„Je to veľmi dôležité pre energetickú bezpečnosť strednej Európy a pre situáciu na Slovensku,“ zhodnotil situáciu.

Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič o rokovaniach s Ruskom a Ukrajinou v Bruseli o dodávkach plynu do Európy po roku 2019.

Ním predložený návrh obe strany pozorne preštudujú, rokovania budú pokračovať na expertnej úrovni, pričom sa všetky strany dohodli na ďalšom stretnutí na vysokej úrovni v máji tohto roku. Podľa Šefčoviča nejde o náhodný termín, lebo v máji už bude známy výsledok prezidentských volieb na Ukrajine a bude možné o celkovej situácii rokovať s novou politickou reprezentáciou v Kyjeve. Potom však podľa jeho slov bude treba využiť každý týždeň, aby sa dohoda o tranzite plynu po roku 2010 ukončila ešte v priebehu tohto roka.

Šefčovič upozornil na silný tlak trhov a obchodníkov s energiou, ktorí chcú vedieť, ako bude vyzerať zásobovanie energiou v Európe a v tejto súvislosti pripomenul zodpovednosť oboch krajín – Rusko ako dodávateľa a Ukrajiny ako tranzitného územia. „Musia byť nastavené podmienky tak, aby nikto nemal obavy, že budúca sezóna prinesie nejaké komplikácie,“ do­dal.

To sa Šefčovičovi v mene EÚ zatiaľ podarilo každú zimu, že na základe rokovaní s Moskvou a Kyjevom bola dohoda o zimnom balíku energetických dodávok, ako však dodal, snaha je zaistiť dlhodobejšiu stabilitu, aby nemuselo opakovane každú jeseň dochádzať k trojstranným rokovaniam o dodávkach plynu.

Na otázku TASR, kto povedie ďalšie rokovania v mene EK ak uspeje v marcových prezidentských voľbách na Slovensku, Šefčovič povedal, že ide o veľmi záväznú tému a eurokomisia sa jej bude aj naďalej zodpovedne venovať. Za istú výhodu svojho doterajšieho pôsobenia vníma skutočnosť, že sa po desiatkach hodín rokovaní dobre pozná so zástupcami oboch strán a aj vďaka tomu sa mu doteraz každé rokovania podarilo dotiahnuť do úspešného konca.

VIDEO: Energetická či migračná kríza z Ukrajiny? Sme pripravení, vyhlásil slovenský premiér Pellegrini koncom novembra 2018.

Video
109 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Maroš Šefčovič #Ukrajina