Azbest straší, môže ho mať až tretina rodinných domov

Tému azbestu je potrebné riešiť. V budúcom programovom období by sme mali hľadať podporné nástroje, ktoré by pomohli domácnostiam sa ho zbaviť, uviedol štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Norbert Kurilla.

24.03.2019 11:15
debata (48)

Azbest je nebezpečný odpad a treba s ním nakladať inak ako štandardne. „Poplatky za zneškodnenie sú vysoké,“ povedal Kurilla. V súčasnosti je v Európskej únii zákaz používania azbestu v stavebníctve, v minulosti sa však pre jeho tepelnoizolačné vlastnosti používal pri výstavbe mnohých budov. Ľudia sa tak i v súčasnosti stretávajú s azbestom pomerne často pri rekonštrukciách starších domov.

Podľa štátneho tajomníka envirorezortu približne 200 000 až 300 000 rodinných domov z celkového množstva zhruba 900 000 obsahuje prvky azbestu.

Preto by mal existovať osobitný program podpory obyvateľom, ktorí majú strechu, kde je táto látka, aj verejným budovám. "Je to problém, ktorý sme zdedili, a je typický možno pre región strednej a východnej Európy. Verím, že v budúcom plánovacom období európskych štrukturálnych fondov nájdeme formy podpory,” uzavrel štátny tajomník Kurilla.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #azbest