Francúzska digitálna daň tvrdo zasiahne americké giganty

Francúzsky Senát vo štvrtok schválil tzv. digitálnu daň z internetových služieb, ktorá tak definitívne nadobúda platnosť aj napriek odporu USA.

11.07.2019 09:48 , aktualizované: 14:00
debata (12)

Hlasovanie v hornej komore parlamentu, ktorú má pod kontrolou opozícia, vo štvrtok ukázalo, že táto otázka má vo Francúzsku širokú podporu. Daň vo výške 3 % z ročných príjmov z internetových služieb je splatná spätne od začiatku roka 2019.

Americký prezident Donald Trump nariadil vyšetrovanie plánovanej dane z internetových služieb vo Francúzsku, ktorá tvrdo zasiahne najmä americké technologické giganty. Uviedli to v stredu predstavitelia Washingtonu, podľa ktorých by vyšetrovanie mohlo viesť k tomu, že USA prijmú protiopatrenia.

Francúzsko slobodne rozhoduje o tom, ako bude uplatňovať dane na svojom suverénnom území, reagovali Francúzi na americké vyšetrovanie.

"Pre nás je (daň) úplne v súlade s medzinárodnými dohodami. Krajiny sú suverénne v daňových záležitostiach. Takže z nášho pohľadu je nevhodné používať obchodný nástroj na útok na suverénny štát,“ uviedol zdroj z francúzskeho ministerstva financií.

Európa nie je jednotná

Francúzsko je popredným zástancom zavedenia tejto dane v celej Európskej únii, ale čelí tlaku iných štátov, najmä Írska a škandinávskych krajín.

Niektoré internetové giganty totiž využívajú krajiny EÚ s nízkymi daňami, ako je napríklad Írsko, kde si zaregistrujú svoje oficiálne sídlo a platia tak len minimálnu daň v iných štátoch bloku, aj keď tam generujú obrovské zisky.

„Spojené štáty sú veľmi znepokojené tým, že daň z digitálnych služieb, ktorú sa chystá schváliť francúzsky Senát, sa nespravodlivo zameriava na americké spoločnosti,“ uviedol americký obchodný zástupca Robert Lighthizer.

„Týka sa služieb, v ktorých sú americké firmy globálnymi lídrami,“ skonštatovala jeho kancelária vo svojom vyhlásení a dodala, že komentáre francúzskych lídrov len posilnili dojem, že americké firmy sú terčom dane. Francúzska vláda to verejne poprela.

Takzvané vyšetrovanie podľa paragrafu 301 je primárnym nástrojom, ktorý Trumpova administratíva použila v obchodnej vojne s Čínou na ospravedlnenie ciel za to, čo USA označujú za nekalé obchodné praktiky.

Chystajú sa aj ďalší

Aj niektoré ďalšie európske štáty vrátane Rakúska, Británie, Španielska a Talianska oznámili plány na vlastnú digitálnu daň na národnej úrovni.

Francúzsko tvrdí, že je daň potrebná, pretože veľké internetové spoločnosti ako Facebook či Amazon sa vyhýbajú vysokým výdavkom na dane tým, že príjmy z celej EÚ zdaňujú v krajinách s nízkymi sadzbami.

Paríž sa zaviazal, že zruší svoju daň hneď po dosiahnutí medzinárodnej dohody v rámci Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorá pracuje na úprave desaťročia starých cezhraničných daňových pravidiel a ich prispôsobení digitálnej ére.

Francúzska vláda tvrdí, že daň sa konkrétne nezameriava na americké spoločnosti a ovplyvní aj európske a ázijské firmy. Daň vo výške 3 % daň z príjmov z digitálnych služieb budú platiť firmy, ktorých tržby vo Francúzsku prekročia 25 miliónov eur a na celom svete dosiahnu 750 miliónov eur.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Francúzsko #USA #obchodná vojna #digitálna daň