Stotisíc miest je voľných, Srbom plat 500 eur stačí

V priemyselne rozvinutých častiach Slovenska čoraz viac podnikov nevie pokryť rastúce zákazky bez pracovníkov zo Srbska a z Ukrajiny. Počet voľných pracovných miest evidovaných na úradoch práce láme rekordy a firmy márne hľadajú až 100-tisíc zamestnancov. Slováci odmietajú vo fabrikách pracovať za 600 eur v hrubom a takéto mzdy sú zaujímavé hlavne pre ľudí pochádzajúcich z krajín mimo Európskej únie.

21.07.2019 20:00
debata (333)

„Päťsto eur v čistom nie je síce veľký plat. No u nás v Srbsku je veľká chudoba a na plat dosahujúci dvesto eur v čistom som sa narobil oveľa viac ako na Slovensku. U vás mám navyše šancu nájsť aj lepšie platenú prácu za 500 až 600 eur,“ povedal pre Pravdu Nino Markovič. Tomu prácu na Slovensku dohodila kamarátova mama, ktorá dnes už pracuje v Nemecku. „Po získaní pracovných skúseností je aj mojím snom odísť do Nemecka. Roboty sa nebojím a hádam sa mi podarí zarobiť si na slušný život,“ dodal Markovič.

V rozvinutých častiach Slovenska čoraz viac začínajú ťahať súčasný ekonomický rast ľudia zo Srbska a z Ukrajiny. Voľné pracovné miesta nedokázal obsadiť napríklad trnavský závod PSA Peugeot Citroën Slovakia, ktorého personalisti prešli celé Slovensko. Až potom dovolila vláda fabrike doviezť stovky Srbov a Ukrajincov. V oveľa menšom počte sa ľudia z týchto krajín začali objavovať v nitrianskom závode automobilky Jaguar Land Rover. Ten aktuálne finišuje s náborom druhej pracovnej zmeny a podľa vedenia sa mu zatiaľ stále darí obsadiť voľné pracovné miesta ľuďmi zo Slovenska.

„Aktuálne na Slovensku pracuje 73 080 cudzincov,“ priblížil minister práce Ján Richter. Z tohto počtu pochádza z krajín Európskej únie 33 91 občanov a zvyšných 39 889 ľudí je z krajín nachádzajúcich sa mimo Európskej únie. Ľudia pochádzajúci z krajín Európskej únie môžu v domácej ekonomike pracovať bez akýchkoľvek obmedzení, rovnako ako môžu Slováci pracovať v Rakúsku či Nemecku.

Špeciálne povolenia potrebujú len ľudia pochádzajúci z krajín nachádzajúcich sa mimo Európskej únie. Najväčší záujem o prácu na Slovensku majú Ukrajinci, ktorých v domácej ekonomike pracuje 18¤179. Na druhom mieste s 13¤047 zamestnanými občanmi sa umiestnili Srbi a na treťom je 1¤108 Vietnamcov.

Vyučených obrábačov kovov márne už niekoľko mesiacov hľadá firma v Rožňave. Podľa jej personalistu sa mladým ľuďom nechce robiť za tak málo peňazí a majiteľ by najradšej na voľné pracovné miesta doviezol cudzincov. Lenže podľa zákona môžu byť cudzinci bez problémov dovážaní len na nedostatkové profesie v okresoch s mierou nezamestnanosti pod päť percent. V Rožňave aktuálne miera evidovanej nezamestnanosti dosahuje 12,6 percenta a miestne firmy preto nemôžu vo veľkom zamestnávať ľudí pochádzajúcich z krajín mimo Európskej únie.

„V priemyselne rozvinutých častiach Slovenska nie je problém pre nadnárodné koncerny ponúknuť ľuďom vyššie mzdy. V slabo rozvinutých regiónoch môže spôsobiť prepúšťanie ľudí prípadné razantné zvyšovanie minimálnej mzdy,“ uviedol tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. Vrcholoví predstavitelia vládnych strán viackrát naznačili, že minimálnu mzdu plánujú z tohtoročnej úrovne 520 eur zvýšiť až k hranici 600 eur.

Aktuálne nezamestnanosť mierne vzrástla z májovej hodnoty 4,88 percenta na júnových 4,97 percenta. Môžu za to čerství absolventi vysokých škôl, ktorí vstup do pracovného života odštartovali registráciou na úrade práce. „Trend znižovania nezamestnanosti ostal zachovaný vo všetkých kategóriách s výnimkou absolventov škôl. Preto si myslím, že ide o dočasný jav a nezamestnanosť bude na jeseň opäť klesať,“ povedal Richter. Časť vysokoškolákov si totiž plánuje predĺžiť leto a približne tisíc čerstvých nezamestnaných získalo len bakalárske vzdelanie. „Pri nich je veľká pravdepodobnosť, že od septembra budú opäť pokračovať v štúdiu druhého stupňa vysokej školy,“ dodal Richter. Pre ministerstvo práce je kľúčovým pokles dlhodobo nezamestnaných ľudí, ktorí sú na úradoch práce evidovaní viac ako jeden rok. Ich počet sa za posledné štyri roky znížil z 250-tisíc približne na 60-tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

333 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť