EÚ má odpoveď na americké clá na autá. Za 35 miliárd USD

Európska únia má pripravené odvetné opatrenia, ak USA zavedú clá na dovoz áut z Únie, uviedla komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová.

23.07.2019 21:12
debata (30)

Ak Washington zavedie clá na dovoz áut z EÚ, Brusel uvalí dodatočné clá na tovary z USA v celkovej hodnote 35 miliárd USD. „Nebudeme akceptovať žiadne obchodné reštrikcie, kvóty alebo úmyselné obmedzenia exportu, a ak by sa zaviedli clá, máme odvetný zoznam,“ povedala Malmströmová pred výborom Európskeho parlamentu. „V podstate už je pripravený a má hodnotu 35 miliárd eur. Dúfam, že ho nebudeme musieť použiť.“

USA blokujú začiatok rokovaní o odstránení ciel na priemyselné tovary, uviedla Malmströmová.

„USA nechcú začať, ak sa nebude hovoriť aj o poľnohospodár­stve,“ uviedla Malmströmová v utorok pred výborom Európskeho parlamentu pre obchod. Naopak, EÚ nechce rokovať o zrušení ciel na agrárne produkty. „Preto sa v tejto chvíli nič nedeje.“

Plánovaná dohoda o odstránení ciel na priemyselné tovary mala prispieť k tomu, aby sa zabránilo zavedeniu ciel na dovoz európskych áut do Spojených štátov. Americký prezident Donald Trump pohrozil ich zavedením, ak bude EÚ blokovať rozhovory o nových obchodných pravidlách. Clá na dovoz áut by zasiahli predovšetkým nemecké automobilky.

Proti zahrnutiu agrárnych produktov do obchodných rokovaní sa stavia predovšetkým Francúzsko. Krajina sa bojí výrazného negatívneho vplyvu na domácich poľnohospodárov, ak by sa odstránili všetky dovozné obmedzenia.

Obchodný spor s USA sa začal, keď Washington zaviedol clá na dovoz ocele a hliníka, na čo Brusel reagoval odvetnými opatreniami.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #obchodná vojna