Matovič a Danko sa v pléne urážali, hádku spustila letenka do Grécka

Vyjadrenia predsedu SNS Andreja Danka o zbytočnosti dlhovej brzdy, nevyhnutnosti zvyšovať verejný dlh na investície do infraštruktúry, sú podľa opozičného OĽaNO cestou k absolútnemu rozvratu štátneho rozpočtu.

12.09.2019 15:02 , aktualizované: 20:23
NRSR schôdza podpredseda nezvolenie Matovič... Foto: ,
Na snímke dole vpravo predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič a hore vpravo predseda NR SR Andrej Danko počas tajného hlasovania voľby podpredsedu parlamentu.
debata (353)

Slovensko by podľa hnutia odklonili na grécku cestu, ktorá by znamenala bankrot štátu a drastické zníženie životnej úrovne všetkých ľudí. OĽaNO preto kúpilo Andrejovi Dankovi jednosmernú letenku do gréckych Atén. „Letenka je na nedeľu 29. septembra. Andrej Danko tak môže odísť v dostatočnom predstihu pred voľbami, skôr než napácha ďalšie škody,“ uvádza vo svojom vyhlásení OĽaNO.

Šéf národniarov Andrej Danko vo štvrtok v relácii rádia Expres vyhlásil, že podľa neho by sa mal verejný dlh zdvihnúť, že dlhová brzda je „blbosť“ a že ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti by zrušil. Zároveň opakuje, že Slovensko by si malo požičať päť až sedem miliárd eur a malo by ich investovať do výstavby.

„Vyjadrenia Andreja Danka pripomínajú predchádzajúce správanie gréckych politikov. Aj preto ho tam chceme poslať, aby zistil, aké dôsledky pre ľudí má politika, po ktorej volá. Jeho slovami – ak toto má byť jeden z najvyšších ústavných činiteľov, tak Pán Boh ochraňuj Slovensko!“ hovorí líder hnutia OĽaNO Igor Matovič.

Prestrelka v pléne

Klamár, špinavec, buzerant, chorý na hlavu. Aj takéto slová zneli podvečer v pléne Národnej rady SR. Adresoval ich Danko Matovičovi.

Hádka sa spustila po tom, ako Matovič doniesol Dankovi spomínanú letenku.

VIDEO: Pozrite si slovnú prestrelku z parlamentu. Zdroj: TASR

Video

Pri rozhovore v pléne povedal Matovič Dankovi, aby nerozprával „také debiliny“ ako povedal v rozhovore pre rádio. Danko dal Matovičovi letenku späť a začala sa slovná prestrelka. „Si falošný, špinavec, buzerant. Ty mne nebudeš hovoriť, že som hajzel. Ja nemám papier na hlavu ako ty,“ kričal Danko na Matoviča. „Ty si predseda národnej rady? Predseda národnej rady povie v pléne poslancovi, že ty si buzerant?“ oboril sa na neho Matovič.

Danko sa za prehnanú reakciu ospravedlnil

Andrej Danko uznal, že jeho reakcia na lídra OĽaNO v pléne nebola vhodná, a ospravedlnil sa. Podľa slov jeho hovorcu Tomáša Kostelníka sa Danko po opakovanej provokácii zo strany Matoviča neudržal a reagoval tak, ako reagoval. Matovič pre TASR povedal, že neuvažuje nad podaním podnetu Mandátovému a imunitnému výboru NR SR pre Dankove vyjadrenia.

„Aj Andrej Danko je len človek. Ospravedlňuje sa za prehnanú reakciu, no po tom, ako ho pán Matovič dennodenne uráža a provokuje, čoho dôkazom je aj Matovičov včerajší vstup do tlačovej konferencie predsedu NR SR, kde hanlivým gestom narušil tlačovku, a takisto aj dnešná provokácia za asistencie pána Marosza, ktorý si celý incident nahrával, sa jednoducho pán Danko neudržal a reagoval tak, ako reagoval,“ uviedol Kostelník s tým, že Danko nechcel uraziť nikoho iného ako Matoviča.

V prípade podobných urážok v pléne sa môže podnetom zaoberať Mandátový a imunitný výbor NR SR. Návrh na začatie disciplinárneho konania môže podať v zmysle rokovacieho poriadku „orgán NR alebo poslanec, ktorý sa cíti urazený výrokom, ktorý predniesol poslanec pri výkone svojej funkcie v NR alebo v jej orgáne“. Národná rada môže poslancovi uložiť aj pokutu za urážku iného poslanca až do výšky 1 000 eur.


EXKLUZÍVNY ROZHOVOR: Líder SNS Andrej Danko považuje výmenu premiéra Roberta Fica po vražde novinára Jána Kuciaka za lepšie riešenie ako predčasné voľby. Richarda Sulíka ako premiéra si podľa Danka vtedy nevedel predstaviť ani prezident Andrej Kiska. Koalíciu so Smerom a Mostom-Híd prirovnal šéf národniarov k filmu Kokosy na snehu. „Bola to zbesilá jazda,“ povedal vo videu pre TV Pravda.

Video
353 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhová brzda #OĽaNO #Igor Matovič #Andrej Danko