V amerických fabrikách General Motors štrajkujú, po 12 rokoch

Zhruba 49 000 zamestnancov najväčšej americkej automobilky General Motors v Spojených štátoch, ktorí sú členmi odborového zväzu United Auto Workers (UAW), v pondelok o polnoci miestneho času vstúpilo do štrajku, pretože sa im nepodarilo uzavrieť novú pracovnú dohodu.

16.09.2019 09:39
debata (2)

Je to prvé väčšie prerušenie práce v GM od roku 2007, napísala agentúra AP. Rokovania medzi odbormi a vedením sa majú obnoviť v pondelok o 10:00 miestneho času (16:00 SELČ).

Štrajk uzavrel viac ako tri desiatky výrobných závodov GM v deviatich štátoch USA a dve desiatky ďalších zariadení, napríklad skladov pre distribúciu súčiastok. Prerušená možno ešte bude výroba áut v Kanade a Mexiku.

Zatiaľ nie je jasné, ako dlho budú protesty trvať. Odborári tvrdia, že po mesiacoch rokovaní urobila GM iba malé ústupky. Vedenie oponuje, že prišlo s významnou ponukou, vrátane vyšších miezd a investícií do tovární.

Platnosť doterajšej zmluvy medzi odbormi a GM sa skončila v sobotu v noci. Podľa zástupcov UAW sú obe strany ďaleko od vyriešenia dôležitých bodov: výšky miezd, príspevkov na zdravotnú starostlivosť, zamestnávania na dobu určitú, istôt zamestnania a podielov na zisku.

Rokovania medzi odbormi a firmou sú od začiatku napätá hlavne pre plán GM zavrieť v USA štyri závody. Odbory sľúbili, že budú proti plánu bojovať. Chcú tiež vyššie platy, pretože GM vykazuje v Severnej Amerike rekordné zisky.

Predstavitelia GM tvrdia, že zatvorenie tovární je nutné pre zmeny na trhu. Upozorňujú tiež, že mzdy a výhody, ktoré dostávajú zamestnanci organizovaní v odboroch, sú vysoké v porovnaní s konkurenčnými fabrikami v južných štátoch USA, v ktorých nie sú odbory. Automobilka uviedla, že zamestnancom ponúkla v novej dohode zvýšenie miezd, vyšší podiel na zisku aj celonárodné zdravotné poistenie, sľúbila investície v USA až sedem miliárd USD a vytvorenie 5400 nových pracovných miest.

Štrajk je prvou podobnou akciou v GM od dvojdňového prerušenia práce v roku 2007, vtedy sa štrajkovalo v čase kolektívneho vyjednávania. Bolestný bol pre automobilku štrajk v roku 1998 v Michigane, ktorá trvala 54 dní a firmu prišla o viac ako dve miliardy USD.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #štrajk #General Motors