Grécko chce predčasne splatiť časť dlhov v MMF, sú pre neho drahé

Grécko chce predčasne splatiť 2,9 miliardy eur z takmer deviatich miliárd, ktoré doteraz dlhuje Medzinárodnému menovému fondu (MMF).

16.09.2019 17:17
debata (3)

Príslušnú žiadosť adresovanú Európskemu stabilizačnému mechanizmu (ESM) a euroskupine v pondelok podpísal grécky minister financií Christos Staikouras.

Táto časť pôžičky MMF má splatnosť do roku 2021 a je s úrokom 4,91 percenta. Atény podľa Staikourasa dúfajú, že vďaka predčasnému splateniu ušetria na úrokoch ročne 70 miliónov eur. Celkový grécky dlh u MMF bez započítania plánovanej predčasnej splátky je podľa údajov ministerstva financií 8,8 miliardy eur. MMF poskytol Grécku od roku 2010 prostred­níctvom záchranného programu takmer 32 miliárd eur, väčšinu už krajina splatila.

Konanie by mohlo trvať niekoľko týždňov, poznamenáva s odkazom na zdroje z aténskeho ministerstva financií agentúra DPA, pretože schváliť krok musia aj parlamenty niektorých krajín eurozóny.

Súhlas ESM je nutný preto, že Grécko je povinné, keď chce predčasne vyplatiť jedného z veriteľov, ponúknuť rovnaké vyrovnanie aj ostatným veriteľom a medzi nimi figuruje aj eurozóna.

Atény sa v roku 2010 ocitli na pokraji štátneho bankrotu a museli požiadať medzinárodných veriteľov o pomoc. Dostali záchranné úvery v celkovom objeme 260 miliárd eur. Od vypuknutia krízy sa veľkosť gréckej ekonomiky znížila asi o štvrtinu, tretina obyvateľov sa prepadla do chudoby a tisíce ľudí odišli do zahraničia.

Teraz krajina je už schopná požičiavať si peniaze na trhoch sama – posledný úverový program sa skončil vlani v auguste. Výnosy desaťročných gréckych dlhopisov sú teraz 1,5 percenta. V roku 2012, keď ťažká finančná kríza vrcholila, sa prehupli cez 35 percent.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #MMF #eurozóna