Porsche postaví na Slovensku minizávod

Nemecká legenda rýchlych športových automobilov investuje na Slovensku. Minifabrika s tridsiatimi zamestnancami bude zameraná na automatizáciu a robotizáciu automobilovej výroby. Zo strany automobilového koncernu Volkswagen, pod krídlami ktorého sa vyrábajú aj vozidlá Porsche, ide po dlhom čase o slovenskú investíciu zameranú na vedu a výskum.

10.10.2019 07:00
debata (38)

„Porsche prinesie na Slovensko výrobu prototypov s vysokou pridanou hodnotou. Z pohľadu dlhodobej prosperity slovenskej ekonomiky má najväčší zmysel podporiť práve investície zamerané na vedu a výskum,“ povedal minister hospodárstva Peter Žiga. V opačnom prípade sa slovenskej ekonomike nepodarí transformácia z výrobného hospodárstva na ekonomiku prosperujúcu z vedy a výskumu.

Vláda rozbeh novej fabriky podporí sumou 2 milióny eur a celková hodnota investície dosiahne takmer 13,6 milióna eur. Nová minifabrika má byť hotová koncom roka 2020 a plný počet tridsiatich zamestnancov bude dosiahnutý až v roku 2023. Presná lokalizácia novej fabriky je v Hornej Strede neďaleko Piešťan.

Automobilky pri výrobe karosérií posledné roky preferujú takzvaný materiálový mix, ktorý v automobile spája rôzne materiály ako oceľ, hliník, horčík či plasty. Spojenie ocele s hliníkom totiž výrazne zníži hmotnosť karosérie, a preto majú nové automobily nižšiu spotrebu ako ich predchodcovia. Trend menšej spotreby pohonných hmôt je kľúčový pre dodržanie Európskou úniou stanovených noriem vypúšťania oxidu uhličitého – CO2. Významnú rolu pri spájaní nových materiálov môže v budúcnosti zohrať aj Slovensko.

„V novovybudovanom objekte sa bude realizovať vývoj, ako aj testovanie prototypov automatizovaných liniek určených na spájanie, lepenie, nitovanie a skrutkovanie podzostáv alebo celých zostáv dielov karosérií,“ uvádza sa vo vládou schválenej investičnej pomoci Porsche Werkzeugbau.

Špičkoví pracovníci budú v minitovárni tiež navrhovať nové stroje a následne testovať ich nasadenie vo výrobe automobilov. Výskum realizovaný na Slovensku bude zameraný hlavne na autonómne a spolupracujúce roboty. Rozvoj umelej inteligencie, integrovaných snímačov, kamier a systému virtuálnej reality.

Porsche už má na Slovensku jeden dcérsky závod, ktorý sa nachádza v Dubnici nad Váhom a je zameraný na výrobu lisovacieho náradia pre automobilový priemysel. Závod nesúci názov Porsche Werkzeugbau dosiahol minulý rok v domácej ekonomike obrat 13,6 milióna eur a čistý zisk 551-tisíc eur. Podľa informácií z webovej stránky spoločnosti fabrika v Dubnici nad Váhom zamestnáva približne 170 ľudí. Podľa plánov sa súčiastky navrhnuté v novom závode v Hornej Strede majú lisovať v Dubnici nad Váhom a podľa nemeckých manažérov sa tak vytvorí „uzatvorený kruh riadenia kvality karosérie“.

V budúcnosti sa na Slovensku vyvinuté technológie môžu použiť aj pri výrobe luxusných SUV automobilov Porsche Cayenne. Tie momentálne montujú v bratislavskom závode nemeckého koncernu Volkswagen a pre úspech domáceho automobilového priemyslu je dôležité, aby sa Slovensko v budúcnosti viac zapojilo aj do samotného vývoja vozidiel. Úspech nemeckej ekonomiky je totiž postavený práve na nových patentoch prinášajúcich čoraz vyššiu produktivitu práce. Vďaka tomu si miestne fabriky môžu dovoliť aj bežným robotníkom platiť oveľa vyššie platy ako na Slovensku.

Zároveň získanie novej investície svedčí aj o dôvere nemeckého koncernu Volkswagen voči Slovensku. Domáca ekonomika totiž tento rok prišla o v Stupave umiestnenú 3D tlačiareň, ktorá sa premiestnila priamo do Nemecka. Pri novej investícii automobilky Porsche sa pôvodne špekulovalo, že môže isť o nový závod na výrobu elektrických batérií alebo vozidiel. V hre mala byť aj fabrika zameraná na výrobu motorov. Nakoniec Slovensko získalo investíciu zameranú na výskum zváracích liniek a vývoj nových metód spájanie dielov aj karosérií.

Investícia Porsche na Slovensku

  • V Hornej Strede vyrastie fabrika zameraná na výskum zváracích liniek a vývoj nových metód spájania dielov aj karosérií.
  • Slovenská vláda investíciu v hodnote 13,6 milióna eura podporí dvoma miliónmi eur.
  • Nový závod má byť postavený do konca roka 2020 a najneskôr do konca roka 2023 v ňom bude pracovať 30 ľudí.
  • Nové zamestnanie získajú špičkoví výskumníci v oblasti zvárania, automatizácie liniek a návrhov automobilových súčiastok.
  • Od roku 2015 funguje v Dubnici nad Váhom fabrika Porsche zameraná na výrobu lisovacieho náradia pre automobilový priemysel.
  • Závod v Dubnici nesúci názov Porsche Werkzeugbau dáva prácu približne 170 ľuďom a minulý rok dosiahol zisk 551-tisíc eur.

Zdroj: Návrh na poskytnutie investičnej pomoci Porsche Werkzeugbau

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #automobilky #Porsche