Snahy o zmiernenie chudoby vyniesli trom vedcom Nobelovu cenu

Tohtoročnú Nobelovu cenu za ekonómiu získali Američania Abhijit Banerjee a Michael Kremer spolu s Francúzkou Esther Duflovou, a to za experimentálny prístup k zmierneniu chudoby vo svete.

14.10.2019 12:24 , aktualizované: 13:21
debata

Oznámila to v pondelok Kráľovská švédska akadémia vied. Duflová je len druhou ženou, ktorá Nobelovu cenu za ekonómiu dostala, a zároveň najmladším laureátom.

„Tohtoroční laureáti zaviedli nový prístup, ako získať spoľahlivé odpovede o nových spôsoboch boja so svetovou chudobou,“ uviedla akadémia vo vyhlásení. S ocenením je spojená finančná odmena deväť miliónov švédskych korún.

Abhijit Banerjee, Esther Duflová a Michael Kremer Foto: Nobel Media
Nobelova cena za ekonómiu 2019 Abhijit Banerjee, Esther Duflová a Michael Kremer

Aj napriek výrazným zlepšeniam je podľa švédskej akadémie vied znižovanie globálnej chudoby vo všetkých formách jedným z najnaliehavejších problémov ľudstva. Tohtoroční laureáti priniesli nový prístup k získavaniu spoľahlivých odpovedí týkajúcich sa spôsobov boja s globálnou chudobou.

V krátkosti spočíva v rozdelení problému na menšie, ľahšie zvládnuteľné otázky, napríklad hľadanie najúčinnejších intervencií vedúcich k zlepšeniu vzdelávania alebo zdravia detí. Laureáti ukázali, že odpovede na tieto menšie, konkrétnejšie formulované otázky sa často najlepšie získavajú prostredníctvom starostlivo pripravených experimentov medzi ľuďmi, ktorých sa dané problémy najviac týkajú.

Banerjee a Duflová pôsobia na Massachusetts Institute of Technology a spoločne napísali niekoľko kníh, Kremer na Harvard University. Duflová sa narodila v roku 1972 v Paríži a je najmladším laureátom ceny v histórii. Takisto je len druhou ženou, ktorá ju získala po Elinor Ostromovej (2009).

Nobelova cena za ekonómiu nepatrí medzi pôvodné ceny určené vynálezcom dynamitu Alfred Nobel v jeho závete z roku 1895. Jej oficiálny názov je „Cena švédskej Riksbank za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela“, ale zjednodušuje sa na „Nobelovu cenu za ekonómiu“.

Udeľuje sa od roku 1968 a úplnú väčšinu nositeľov ocenenia tvoria americkí ekonómovia. Aj vlani ocenenie dostali dvaja Američania: William Nordhausen za výskum vzťahov medzi ekonomikou a klimatickými zmenami a Paul Romer za výskum interakcie medzi ekonomikou a technologickými inováciami.

Minulý týždeň boli postupne oznámení laureáti Nobelových cien za medicínu, fyziku, chémiu, literatúru a za mier. Na vyznamenaných čaká okrem finančnej odmeny aj tradičný slávnostný ceremoniál, ktorý sa uskutoční v deň výročia úmrtia Alfreda Nobela 10. decembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nobel #Nobelova cena za ekonómiu