Bratislavu oficiálne potvrdia ako sídlo Európskej agentúry práce

V Bruseli v stredu oficiálne inaugurujú Bratislavu ako sídlo Európskej agentúry práce. Agentúra už má pripravené prvé prípady na riešenie.

15.10.2019 13:08
debata

Na Európsku agentúru práce (ELA) čakajú prvé prípady sporov medzi zamestnancami a zamestnávateľmi, ktoré bude treba čo najrýchlejšie riešiť. Uviedla to v utorok Európska konfederácie odborových zväzov (ETUC) v stanovisku pre médiá.

ETUC pripomenula, že v stredu v Bruseli bude za účasti predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera oficiálne inaugurované bratislavské sídlo agentúry ELA. Na slávnostnom podujatí sa zúčastní aj slovenský premiér Peter Pellegrini, minister práce SR Ján Richter (obaja Smer-SD), slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič, ako aj eurokomisárka pre zamestnanosť a sociálne záležitosti Marianne Thyssenová.

Odborári už majú pripravené veci na riešenie

Európska konfederácia odborových zväzov upozornila, že spolu s Európskou federáciou stavebných a drevárskych pracovníkov (EFBWW) predloží agentúre ELA na vyšetrenie viacero prípadov vykorisťovania vyslaných pracovníkov. Cieľom agentúry ELA je okrem iného podporovať členské štáty pri presadzovaní predpisov EÚ v oblasti zamestnanosti vrátane tých, ktoré hovoria, že pracovníci dočasne vyslaní z jednej krajiny EÚ do druhej, by mali dostávať rovnaké mzdy a podmienky ako miestni pracovníci.

Európski odborári zašlú agentúre podrobnosti o deviatich prípadoch týkajúcich sa zneužitia stoviek zraniteľných pracovníkov, ktoré by mala ELA naliehavo vyšetriť. ETUC upozornila, že medzi typické prípady rozšíreného zneužívania vyslaných pracovníkov patria výrazne nižšie odmeny za prácu ako pre miestnych pracovníkov, zadržiavanie platov a nemocenských dávok, vyhýbanie sa plateniu príspevkov na sociálne zabezpečenie či neoprávnené vysielanie pracovníkov falošnými spoločnosťami bez akejkoľvek hospodárskej činnosti v ich domovskej krajine.

Prípady, na ktoré chcú ETUC a EFBWW upozorniť, sa týkajú pracovníkov vyslaných z Bulharska, Českej republiky, Poľska, Slovenska a Slovinska na prácu do Dánska, Nemecka a Rakúska. Jedným z nich je prípad slovenskej firmy, ktorá od roku 2013 vyslala do Nemecka 167 zamestnancov bez toho, aby im uhrádzala základné sociálne dávky a preplácala dovolenky.

Vyslaní pracovníci nie sú spokojní

Zástupca generálneho tajomníka ETUC Per Hilmersson, ktorý zastupuje odbory v správnej rade ELA, uviedol, že príliš veľa vyslaných pracovníkov sa domnieva, že sú nedostatočne platení a sú im upierané ich základné práva, čo je nevýhoda voľného pohybu služieb na vnútornom trhu EÚ.

„Odborové zväzy úspešne bojovali za zmeny pravidiel EÚ na zabezpečenie rovnakých miezd a práv vyslaných pracovníkov. Nová Európska agentúra práce by mala zohrávať kľúčovú úlohu pri zabezpečovaní ich dôsledného dodržiavania. Potrebujeme tvrdý zákrok proti nečestným zamestnávateľom, ktorí dosahujú veľké zisky zo sociálneho dampingu na úkor zraniteľných pracovníkov a dôvery verejnosti v slobodu pohybu,“ opísal situáciu Hilmersson.

Politický tajomník EFBWW Werner Buelen skonštatoval, že vysielanie pracovníkov a sloboda pohybu vytvorili „priemysel“, ktorý ťaží z vykorisťovania pracovníkov vo falošných spoločnostiach, z falošnej samostatnej zárobkovej činnosti pričom tí, čo tento systém zneužívajú, sa spoliehajú na nedostatočnú znalosť vyslaných pracovníkov, čo sa týka miestnych systémov sociálneho zabezpečenia, dôchodkových či zdravotných príspevkov. „Európska agentúra práce by mala pomôcť pri riešení takýchto cezhraničných podvodov,“ odkázal Buelen. Podľa jeho slov prípady, na ktoré upozornia ELA, sú výsledkom tvrdej práce odborových zväzov pre ochranu pracovníkov, ktoré nemôžu vyriešiť iba odbory. ELA musí vyšetriť protiprávne konanie a zabezpečiť dodržiavanie pravidiel vo všetkých zúčastnených krajinách.

V roku 2018 bola revidovaná smernica EÚ o vysielaní pracovníkov s cieľom zabezpečiť rovnaké zaobchádzanie s pracovníkmi. Inštitúcie EÚ vytvorili ELA s cieľom zabezpečiť, aby sa pravidlá Únie o pracovnej mobilite presadzovali „spravodlivým, jednoduchým a efektívnym spôsobom“.

Správna rada agentúry ELA sa skladá zo zástupcov vlád členských štátov, odborových zväzov a organizácií zamestnávateľov na úrovni EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Európska agentúra práce