Trump: Obchodné nezhody s EÚ by vyriešili dodatočné clá

Spojené štáty by zavedením dodatočných ciel na dovoz európskych tovarov mohli okamžite vyriešiť svoje obchodné nezhody s Európskou úniou. Uviedol to v stredu podľa agentúry Reuters americký prezident Donald Trump na tlačovej konferencii s talianskym prezidentom Sergiom Mattarelom. Dodal však, že k takémuto kroku teraz nie je pripravený.

17.10.2019 00:00 , aktualizované: 10:01
debata (4)

„Vítame taliansku podporu pre vzájomne výhodnú obchodnú dohodu s EÚ, ktorá by zabezpečila spravodlivé podmienky pre amerických pracovníkov. Tie neexistujú už mnoho rokov,“ povedal Trump.

„Mohol by som tento problém vyriešiť okamžite, ale bolo by to príliš tvrdé. Zahŕňalo by to clá na európske výrobky,“ dodal.

Trumpova administratíva sa pre subvencie Airbusu chystá v piatok uvaliť clá na tovary z EÚ v hodnote 7,5 mld. USD. Trump vyjadril presvedčenie, že USA nemôžu prehrať v colnej vojne s Európskou úniou, pretože nerovnováha v obchodnej bilancii je veľmi vysoká.

Preteky medzi clami?

Na problematiku obchodného deficitu USA voči EÚ sa Trump sústredil počas stredajšej schôdzky s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom. Taliansky prezident uviedol, že napätie v obchodnej oblasti neprospeje nikomu a clá označil za „kontraproduk­tívne“. WTO dala formálne zelenú pre to, aby USA uvalili clá pre subvencie Airbusu, ale Európska únia na pôde WTO dosiahla víťazstvo v podobnom prípade, ktorý rieši nelegálne subvencie americkému producentovi lietadiel Boeing. Rozhodnutie Svetovej obchodnej organizácie o možných protiopatreniach EÚ je však ešte mesiace vzdialené.

Mattarella obe strany vyzval, aby sa pokúsili svoje spory vyriešiť. „O šesť mesiacov môžu prísť clá súvisiace so subvenciami pre Boeing,“ upozornil taliansky prezident. „Ide len o preteky medzi clami,“ dodal.

Obchodná vojna povedie k recesii

Výkonná riaditeľka Medzinárodného obchodného centra (ITC) Arancha Gonzalezová v rozhovore s televíziou CNBC varovala, že obchodná vojna medzi USA a EÚ by viedla k recesii svetovej ekonomiky.

Svetová obchodná organizácia (WTO) tento týždeň oficiálne povolila Spojeným štátom uvaliť clo na dovoz tovaru z Európskej únie v hodnote 7,5 miliardy dolárov ročne. Tieto clá sú reakciou na nezákonné subvencovanie európskeho výrobcu lietadiel Airbus a platnosť majú od tohto piatku.

Európska komisia už skôr oznámila, že ich zavedenie by bolo krátkozraké a kontraproduktívne a mohlo by uškodiť obom stranám. Vyzvala, aby spory o pomoci pri výrobe lietadiel vyriešili obe strany dohodou, a varovala, že ak Američania cla skutočne zavedú, únia odpovie rovnakým spôsobom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #obchodná vojna