Z púmp sa stávajú novodobé kaviarne

Už neplatí pravidlo iba natankovať a ísť preč. Na svojich cestách sa ľudia zastavia čoraz viac práve kvôli oddychu a káve. Čerpacie stanice vedia, že palivá im ziskovú maržu nezdvihnú. V kurze je tak najmä káva, čerstvé bagety či hot dogy.

23.10.2019 10:00
debata (11)

Benzínky na Slovensku vidia nárast zákazníkov v období štátnych sviatkov, keď sú obchody zatvorené. Stále sú však na pumpách hlavnými ťahúňmi tabakové výrobky či alkoholické a nealkoholické nápoje.

„Do modernizácie a prestavby našej siete sme od roku 2015 investovali 90 miliónov eur, z toho viac ako polovicu tvorili výdavky na Fresh Corner. Vďaka tomu sme nielen najväčšou sieťou na Slovensku, ale aj jednotkou v oblasti občerstvenia na cestách,“ hovorí generálny riaditeľ Slovnaftu Gabriel Szabó.

V súčasnosti je na Slovensku už 208 Fresh Corner kaviarní na čerpacích staniciach Slovnaft. V minulom roku sieť kaviarní na čerpacích staniciach Slovnaft predala viac ako osem miliónov káv a dva milióny hot dogov. Viacero čerpacích staníc na Slovensku už neponúka automatové kávy, na ktoré sme boli zvyknutí kedysi. Ľudia z ponuky káv majú najradšej espresso či veľkú kávu s mliekom.

V minulom roku sieť kaviarní na čerpacích... Foto: Šimon Kučera, Pravda
pumpa, Slovnaft, občerstvenie V minulom roku sieť kaviarní na čerpacích staniciach Slovnaft predala viac ako osem miliónov káv.

Pumpa verzus supermarket

Na anketovú otázku Pravdy, či ľudia počas cestovania zastavujú hlavne kvôli tankovaniu, väčšina respondentov odpovedala, že zastavia najmä kvôli káve a jedlu.

„Ja pravidelne. My cestujeme aj desať hodín, ale zastavíme sa na kávu,“ hovorí Katarína s priateľkami. Plus, ktorý ľudia vidia, je aj zbieranie vernostných bodov či akcie, ktoré čerpacie stanice ponúkajú svojim zákazníkom.

„Nerobíme rozdiely, kde zastavíme. Chceme si oddýchnuť a káva sa zlepšuje na väčšine zastávok počas našej cesty. Pumpy využívame aj počas sviatkov, pretože sa tam dajú kúpiť potraviny, ktoré chýbajú v domácnosti,“ dodáva.

Napriek snahám čerpacích staníc stále mnoho motoristov odmieta nakupovať doplnkový tovar na čerpacích staniciach. „Prečo by som si mal na pumpe niečo kúpiť, keď v supermarkete to dostanem niekedy aj o polovicu lacnejšie?“ hovorí bratislavský taxikár Peter.

Na druhej strane vodiči na cestách niekedy nemajú na výber. Trendu predaja rôznych doplnkových produktov na pumpách sa okrem Slovnaftu v poslednom čase prispôsobili aj ďalší konkurenti ako OMV, Shell či Lukoil.

Podľa klinického a dopravného psychológa Karola Kleinmanna si treba urobiť zastávku medzi šoférovaním každých 200 km strávených za volantom či pri náznaku únavy. Vodiči si často myslia, že ak si nedajú pauzu počas svojej jazdy, budú na mieste rýchlejšie, treba však dbať na svoje zdravie, a teda dopriať si aj pauzu.

„Vodiči preceňujú svoje sily. Myslia si, že zvládnu všetko. V počiatočných príznakoch únavy treba jazdu prerušiť. Nepomôže ani silnejšia hudba či vetranie. Prerušiť jazdu sa odporúča aspoň na desať minút, kedy prekrvíte svoje telo a naberiete energiu,“ hovorí Kleinmann.

Energetické nápoje sú iba doplnkom k jazde. „Ak energetický nápoj, tak počas prestávky, ale predlžovať jazdnú dráhu energetickým nápojom sa neodporúča,“ dodáva Kleinmann.

Pumpy počas sviatkov

S blížiacim sa sviatkovým obdobím vychádzajú na cesty aj tzv. sviatoční vodiči, ktorí nie sú takí skúsení ako tí pravidelní. Sviatky sú dňami, keď ľudia strávia väčší čas za volantom. Dôležité sú pravidelné prestávky počas jazdy, ktoré vodičom dodajú energiu. Na to, že potraviny počas sviatkov budeme musieť ísť nakúpiť deň vopred, si Slováci zvykli.

„Počas štátnych sviatkov idú na odbyt obložené bagety či rôzne formy pečiva. Čerpacia stanica vie počas sviatku vypredať svoje zásoby čerstvého pečiva. Ľudia nechcú suroviny, pri ktorých stratia čas, ako sú napríklad múka či ryža, ale majú záujem o hotové produkty, ktoré nájdu na pumpách,“ opisuje hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Zároveň platí, že ľudia sa počas sviatkov nepredzásobujú palivom. Hlavnú úlohu pri palive zohráva počasie, kedy sa väčšina ľudí rozhodne, či pôjde autom, alebo nie.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #pumpa #čerpacia stanica