Čína má najviac "miliardových" startupov na svete

Čína má najviac tzv. "startupových jednorožcov", teda súkromných začínajúcich firiem, ktorých hodnota presahuje jednu miliardu USD.

23.10.2019 08:51
debata (3)

Podľa prieskumu čínskej firmy Hurun má Čína takých podnikov 206, zatiaľ čo druhé Spojené štáty 203, uviedla na svojich internetových stránkach BBC. Obe krajiny dohromady sa na celosvetovom počte týchto spoločností podieľajú viac ako 80 percentami.

„Čína a USA majú dominantné postavenie, hoci sa na celosvetovom HDP podieľajú len polovicou a na celosvetovej populácii štvrtinou,“ uviedol predseda výskumnej a mediálnej firmy Hurun Rupert Hoogewerf.

Do prvej päťky krajín sa dostali ešte India (21 firiem), Británia (13) a Nemecko (sedem). Po celom svete sú tieto spoločnosti len v 24 krajinách. V celej EÚ je ich iba 35.

Označenie „jednorožec“ pre nové a na miliardu dolárov cenené firmy prvýkrát použila kapitálová investorka Aileen Leeová v roku 2013. Pripomienkou neexistujúceho mýtického zvieraťa poukazovala na štatistickú výnimočnosť podobne úspešných podnikov.

Zoznamu dominuje čínska platobná spoločnosť Ant Financial s hodnotou 150 miliárd USD. Firma bola založená v roku 2014 a patrí jej internetová platobná platforma Alipay, ktorá sa oddelila od čínskeho internetového predajcu Alibaba.

Druhé miesto patrí čínskej firme Bytedance, ktorá vlastní obľúbenú platformu pre zdieľanie videa TikTok a má hodnotu 75 miliárd USD. Na tretej priečke je čínska firma pre zdieľané jazdy Didi Chuxing ohodnotená na 55 miliárd USD.

Z amerických firiem sa do prvej desiatky dostali sprostredkovateľ ubytovania v súkromí Airbnb, firma ponúkajúca zdieľané kancelárie WeWork a výrobca elektronických cigariet Juul.

Správa prichádza v čase napätých vzťahov medzi USA a Čínou. Obe krajiny spolu od minulého roka vedú obchodnú vojnu, v ktorej sa USA zamerali aj na čínske technologické firmy, na čele s Huawei.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #startup