Zuckerberg vypovedal pred Kongresom v súvislosti s kryptomenou libra

Šéf sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg v stredu pred finančným výborom Snemovne reprezentantov amerického Kongresu obhajoval projekt kryptomeny libra a uistil zákonodarcov, že v ňom nebude napredovať bez súhlasu amerických regulátorov. Informovala o tom agentúra DPA.

23.10.2019 11:06 , aktualizované: 23:21
Facebook Zuckerberg mark Foto: ,
Šéf sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg počas výpovede pred finančným výborom Snemovne reprezentantov amerického Kongresu.
debata (4)

Facebook sa podľa Zuckerberga nezúčastní na spustení platobného systému libra nikde na svete bez toho, aby tento krok neschválili všetky americké regulačné úrady. Šéf Facebooku pripustil obavy v súvislosti s projektom. Obhajoval však americké inovácie a upozornil na rýchly postup Číny s cieľom spustiť podobný systém.

Spoločnosť Facebook sa snaží rozptýliť obavy politikov a regulačných úradov, že libra by mohla ohroziť svetové meny, narušiť finančné trhy zasahovať do kompetencií centrálnych bánk.

Predstaviteľ firmy Facebook David Marcus v júli uviedol, že spoločnosť Libru nevytvorí, kým sa „úplne nevyriešia obavy regulátorov a kým nebude mať príslušné schválenia“. Podľa analytikov by projekt digitálnej meny Libra mohol obísť reguláciu v USA a mohla by sa uviesť v krajinách, v ktorých nenaráža na odpor. Zuckerbergov postoj však naznačuje, že Facebook nemá takýto zámer.

Zuckerberg znova pripomenul, že libra by mohla umožniť prístup k bankovým službám ľuďom, ktorí nevyužívajú tradičné banky.

Jeden zo zákonodarcov však povedal, že Zuckerberg sa snaží pomôcť tým, pre ktorých dolár nie je dobrá mena – drogovým dílerom a ľuďom vyhýbajúcim sa daniam.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #facebook #Mark Zuckerberg #kryptomena #digitálna mena