Vláda zlúčila dva operačné programy so zámerom zachrániť 100 miliónov eur

Vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Kežmarku rozhodla o zlúčení nevýkonného Operačného programu (OP) Výskum a inovácie (VaI) s úspešným Operačným programom Integrovaná infraštruktúra (II), vďaka čomu sa zachráni 100 miliónov eur pre Slovensko.

23.10.2019 12:28
debata (4)

Veda a výskum budú môcť čerpať financie z tohto programu aj naďalej, uistil dnes po rokovaní vlády minister dopravy a výstavby Árpád Érsek. Ministerstvo tiež pripraví Akčný plán na zlepšenie čerpania eurofondov na výskum a inovácie.

Generálny riaditeľ Sekcie riadenia projektov Ministerstva dopravy a výstavby SR Juraj Méry pripomenul, že tento krok je záchranou 100 miliónov eur pre Slovenskú republiku, ktoré sa naďalej budú používať vo vede a v školstve, a výskume a inováciách. „Bolo potrebné nájsť vhodný operačný program, ktorý by toto dokázal zachrániť a operačný program na ministerstve dopravy je tým, ktorým vieme zachrániť dekomitment tohto roku a významne znížiť aj riziko dekomitmentu budúceho roku,“ povedal.

Operačný program Integrovaná infraštruktúra (OP II) k 30. septembru 2019 vyčerpal viac ako 1,4 miliardy eur (36 percent) z celkovej alokácie 4,6 miliardy eur. V zmysle pravidla n+3 už ministerstvo dopravy, ktoré je riadiacim orgánom OP II, vysoko prekročilo svoj záväzok čerpania pre rok 2019, čím sa vytvára priestor, po zlúčení s OP VaI, pre elimináciu prepadnutia eurofondov na výskum a inovácie.

Technicky pôjde o včlenenie operačného programu VaI do operačného programu II, v ktorom vzniknú nové prioritné osi, s jedným Riadiacim orgánom, a to ministerstvom dopravy, a jedným Monitorovacím výborom.

Do konca októbra zašle ministerstvo dopravy na schválenie Európskej komisii nový programový dokument. Zároveň, počas harmonizácie systémov uskutoční rezort hĺbkový procesný audit za pomoci európskych expertov. Cieľom je nastaviť opatrenia na zlepšenie čerpania eurofondov na výskum a inovácie.

Na tom, že prostriedky z Operačného programu Výskum a inovácie by mali byť skutočne použité na vedu, sa zhodli aj Slovenská akadémia vied (SAV) a rektori piatich slovenských univerzít. Tí súhlasia so spojením operačných programov OP Výskum a Inovácie a OP Integrovaná infraštruktúra, avšak za podmienky, že vďaka tomuto kroku nebude Slovensku hroziť dekomitment, teda nevyužitie čerpania eurofondov ani v roku 2019, ani spomalenie procesov a vytvorenie administratívnych prekážok.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #operačný program