Trump hovorí o 'hrozných' obchodných bariérach v EÚ

Americký prezident Donald Trump v utorok opäť kritizoval obchodnú politiku Európskej únie. Pri prejave v Ekonomickom klube v New Yorku tiež uviedol, že Spojené štáty sú blízko k podpisu prvej fázy obchodnej dohody s Čínou.

12.11.2019 23:08
debata (2)

O vývoji obchodných rozhovorov medzi Washingtonom a Pekingom však neposkytol žiadne bližšie informácie. Šéf Bieleho domu hovoril okrem iného o „hrozných“ obchodných bariérach v Európskej únii, ktoré sú podľa neho v mnohých smeroch horšie ako v prípade Číny.

Spojené štáty a Čína spolu už od minulého roka vedú obchodnú vojnu, v ktorej na seba vzájomne vyrubujú cla. Trump viní Čínu z množstva nekalých obchodných praktík, ktoré podľa neho poškodzujú americké podniky.

Prezident v prejave varoval, že ak Čína obchodnú dohodu s USA neuzavrie, prikročí Washington k „veľmi výraznému“ zvýšeniu ciel na čínsky tovar. „A to isté bude platiť aj pre ďalšie krajiny, ktoré s nami tiež zle zaobchádzajú,“ do­dal.

Server Politico v pondelok s odvolaním sa na zdroje oboznámené so zámermi Bieleho domu napísal, že Trump tento týždeň oznámi ďalší odklad rozhodnutia o zavedení dovozných ciel na automobily a automobilové súčiastky vyrobené v EÚ. Americký prezident však v utorok o takomto kroku nehovoril. Šéf dosluhujúcej Európskej komisie Jean-Claude Juncker minulý týždeň vyjadril presvedčenie, že Trump tieto automobilové clá nakoniec nezavedie.

„To, čo (v Trumpovom prejave) chýbalo, boli podrobnosti o pokroku pri prvej fáze obchodnej dohody s Čínou a o situácii okolo automobilových ciel, ktoré môžu byť uvalené na dovoz z Európskej únie,“ uviedol analytik Chris Zaccarelli zo spoločnosti Independent Advisor Alliance. „Nedomnievam sa, že sme sa z Trumpovho prejavu dozvedeli niečo nové,“ vyhlásil Greg Anderson z firmy BMO Capital Markets.

Trump v utorok tiež opätovne kritizoval americkú centrálnu banku (Fed) pre pomalé znižovanie úrokových sadzieb. Zároveň poukázal na silný hospodársky výkon USA počas jeho funkčného obdobia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Čína #USA #obchodná vojna #clá