Rast cien na Slovensku sa v októbri zmiernil na 2,7 %

Rast cien na Slovensku sa v októbri zmiernil. Inflácia meraná národným indexom spotrebiteľských cien totiž podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) dosiahla v desiatom mesiaci 2,7 % a oproti septembru spomalila o 0,2 percentuálneho bodu.

14.11.2019 12:46
debata (2)

V priemere za desať mesiacov roka tak ceny na Slovensku medziročne stúpli o 2,6 %. Medzimesačne v októbri oproti septembru ceny dokonca mierne klesli o 0,1 %, čo bol vôbec prvý medzimesačný pokles cien v tomto roku.

Na medziročnej báze vzrástli najmä ceny za potraviny a nealkoholické nápoje o 4,8 %, vzdelávanie o 4,5 %, rozličné tovary a služby o 4 % a za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a ostatné palivá o 3,8 %. Oproti vlaňajšiemu októbru rástli aj ceny za alkoholické nápoje a tabak o 2,7 %, pošty a spoje o 2,3 %, rekreáciu a kultúru o 1,8 %, nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domácnosti a reštaurácie a hotely zhodne o 1,6 %, zdravotníctvo o 1,1 % a odevy a obuv o 0,5 %. Klesli iba ceny v doprave o 1,2 %.

Medzimesačne v októbri oproti septembru klesli ceny v doprave o 2 % a ceny potravín a nealkoholických nápojov o 0,5 %. Naopak vzrástli ceny v reštauráciách a hoteloch a za rozličné tovary a služby zhodne o 0,5 %, za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domácnosti o 0,4 %, odevy a obuv a rekreáciu a kultúru zhodne o 0,3 %. Mierne, o 0,1 %, zdraželi aj alkoholické nápoje a tabak, bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá, zdravotníctvo a vzdelávanie. Na septembrovej úrovni zostali ceny za pošty a spoje.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v októbri dosiahla 2,4 %, pričom v septembri to bolo 2,6 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v októbri 1,7 %, v septembri bola na úrovni 2 %.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia