Gazprom navrhuje Ukrajine ročnú zmluvu o plyne, musia sa však skončiť súdne spory

Ruský plynárenský monopol Gazprom poslal Ukrajine oficiálny list, v ktorom navrhuje buď predĺženie súčasnej zmluvy, alebo podpis novej dohody o dodávkach a tranzite plynu, ktorá bude platiť jeden rok.

19.11.2019 00:00
debata (41)

Gazprom v pondelok uviedol, že podmienkou je zrušenie všetkých právnych sporov, ktoré spolu Rusko a Ukrajina v súvislosti s dodávkami a tranzitom plynu vedú, uviedla agentúra Reuters.

Súčasná desaťročná zmluva o dodávkach ruského plynu na Ukrajinu a tranzitu plynu cez Ukrajinu do Európy vyprší 31. decembra. Obe strany sa o ňu sporia od ruskej anexie Krymu v roku 2014.

Rusko potrebuje čas, aby mohlo dokončiť výstavbu plynovodov, ktoré obchádzajú Ukrajinu. Vďaka nim bude môcť pokračovať v dodávkach plynu do Európy, ktorá je najväčším odberateľom ruského plynu. Bez predĺženia dohody hrozí, že tisícky domácností v Európe nebudú mať v zimnom období dostatok plynu.

Ukrajinská energetická spoločnosť Naftogaz sa nevyjadrila. Už skôr však uviedla, že uprednostňuje dlhodobú zmluvu a že s krátkodobou dohodou, ktorú Moskva potrebuje, nebude súhlasiť.

V Bruseli sa už uskutočnilo niekoľko kôl rozhovorov o novej dohode o dodávkach a tranzite plynu. Rokovania však zatiaľ nepriniesli žiadne hmatateľné výsledky.

Vlani Gazprom dodal do Európy viac ako 200 miliárd metrov kubických plynu, z toho 87 miliárd metrov kubických bolo dopravených cez Ukrajinu. Pre Kyjev tranzit predstavuje významné príjmy, cez Ukrajinu putuje plyn aj na Slovensko.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina #Nord Stream