Diaľničné bludisko v Prešove. Pozrite si video z novej križovatky D1 a R4

Vodiči v Prešove teraz stoja v nekonečných zápchach. Po vybudovaní diaľnice D1 a rýchlostnej cesty R4 ich čaká križovatka pripomínajúca bludisko. Stavba juhozápadného diaľničného obchvatu Prešova po D1 napreduje podľa harmonogramu a platí termín ukončenia v roku 2021. Po výstavbe je aj prvá etapa R4, kde nový, 4,3 kilometra dlhý úsek rýchlostnej cesty, má byť dokončený na jar v roku 2023.

19.11.2019 13:49
debata (1)

VIDEO: Diaľničné bludisko v Prešove. Pozrite si video z budúcej križovatky D1 a R4. Vodiči to v spleti ciest nebudú mať jednoduché.

Video

„Práce na stavbe D1 Prešov západ – Prešov juh, prebiehajú v súlade s harmonogramom. Na stavbe prebieha výstavba nosných konštrukcii mostov, práce na oporných a zárubných múroch, násypy na stavbe sú tesne pred dokončením a časť prístupových ciest je tesne pred odovzdaním,“ informoval Ján Ďurišin, generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Doplnil, že aktuálne je prestavaných 57 percent doby výstavby, čo predstavuje 28 mesiacov.

„Vyfakturovaných a zrealizovaných prác je 53 percent, čo predstavuje niečo vyše 174 miliónov eur,“ uviedol Ďurišin, podľa ktorého už spoločnosť prevzala z 226 až 49 stavebných objektov, z toho 28 do trvalého užívania, na 16 sú dané žiadosti a päť je v dočasnom užívaní. Potvrdil, že stavba prebieha podľa platného harmonogramu a bez meškania.

Tunel v tomto úseku bol prerazený o tri mesiace skôr, než sa predpokladalo, a v súčasnosti v ňom prebieha betonáž sekundárneho ostenia.

„Je realizovaných zhruba 30 percent z celkového objemu a dĺžok. Plán je taký, aby sme do konca budúceho roku mali kompletne vybudovanú stavebnú časť tunela, aby sme polrok 2021, ktorý budeme mať na dokončenie, venovali dokončovacím prácam, spojazdneniu technológie tunela či vybaveniu vozovky informačným systémom,“ uviedol Róbert Šinály, generálny riaditeľ Eurovia SK.

Minister dopravy a výstavby Árpád Érsek sa s predstaviteľmi NDS a spoločnosti Eurovia SK stretol pri viacúrovňovej križovatke Vydumanec, tesne pred vstupom do Prešova v smere od Popradu. Podľa Ďurišina ide o mimoriadne technicky zložitú križovatku, ktorá sa v takomto rozsahu ešte na Slovensku nebudovala. Podľa Šinályho je to kvôli tomu, že sa v tomto mieste napájajú dva diaľničné úseky a cesty prvej, druhej a tretej triedy.

„Je to veľká spleť križovatiek. Nie je riešená jednou kruhovou križovatkou, ale zo všetkých smerov sú navádzacie komunikácie na ostatné smery. Pre jazdu to bude komfortná križovatka, náročnejšia bude pre orientáciu vodičov a vodičiek,“ dodal Šinály.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #diaľnica D1 #R4