Chcem si vybrať svoj podiel, píšu Nóri štátnemu ropnému fondu

Chcem si vybrať svoj podiel, píšu Nóri tamojšiemu štátnemu fondu. Ten investuje príjmy z predaja nórskej ropy, o ktorých sa hovorí, že patria nórskemu ľudu.

20.11.2019 06:16
debata (22)

V októbri spravovaná suma stúpla na rekordných desať biliónov nórskych korún (takmer 1 bilión eur) a narástol počet žiadostí vedeniu fondu – od žartovných o drobné na pohárik až po veľké sumy, ktoré teraz pripadajú na každého z 5,3 milióna obyvateľov krajiny. Píše o tom agentúra Bloomberg.

Aj keď fond výbery neumožňuje, je otázkami obyčajných Nórov potešený. „Je pekné, že sa ľudia zaujímajú a že vedia, že fond patrí každému,“ povedala hovorkyňa divízie nórskej centrálnej banky, ktorá fond spravuje. Vlna verejného záujmu podľa hovorkyne Marthe Skaarové predstavuje možnosť vysvetľovať, že je určený budúcim generáciám. Že to ľudia skúšajú, vraj nie je nič nové, aj keď po oznámení októbrového rekordu žiadostí o výplatu podielu pribudlo.

Fond bol založený v roku 1996 a podľa názvu je to vládny dôchodkový fond. Skutočným dôchodkovým fondom ale nie je, má len zaručiť zisky z prírodného bohatstva aj potom, keď sa éra fosílnych palív skončí. Peniaze získané predajom ropy investuje výhradne mimo Nórsko, aby neprehrieval tamojšie hospodárstvo.

Spravuje zhruba 1,5 percenta všetkých svetových akcií. Len od roku 2008 sa objem sústredených prostriedkov pre pád akciových búrz a následným lacným nákupom cenných papierov štvornásobne zvýšil. Z etických dôvodov fond neinvestuje do tabakových a niektorých zbrojárskych firiem ani do väčšiny podnikov, ktoré ťažia uhlie.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Nórsko