Tisícky rodín dostanú od štátu drevo za zlomok ceny

Tisícky slovenských rodín môžu prísť do konca roka lacno k drevu na kúrenie. Vláda v stredu štátnym lesom odklepla predaj vyťaženého kalamitného dreva len za výrobné náklady.

20.11.2019 19:30
debata (13)

VIDEO: Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná a šéf Lesov SR Marian Staník informujú o predaji dreva pre ľudí za výrobné náklady.

Video

Lesy Slovenskej republiky plánujú priemerne 1 m3 dreva ponúknuť za 18,24 eura. Rovnaký objem dreva sa na voľnom trhu predáva za ceny pohybujúce sa od 27 do 65 eur.

„Situácia na trhu so surovým drevom je na Slovensku i v okolitých krajinách kritická. Vznikla v dôsledku rozsiahlych kalamít spôsobených suchom, vetrom a podkôrnym hmyzom. Na trhu Európskej únie je prebytok surového ihličnatého dreva,“ uvádza ministerstvo pôdohospodárstva v informatívnom materiáli o stave kalamitného dreva na Slovensku.

Predajom dreva iba za výrobné náklady chceme pomôcť obyvateľom Slovenska.
generálny riaditeľ Štátneho podniku Lesy SR Marian Staník

Prebytok dreva spôsobuje problémy hlavne pre nedostatočné spracovateľské kapacity menejhodnotných sortimentov dreva. „Tento prebytok má výrazný vplyv na klesajúce ceny sortimentov ihličnatého dreva. Na skladoch producentov a následne aj na skladoch významných európskych spracovateľov dreva sa hromadia zásoby hlavne v sortimente ihličnatá vláknina,“ dodalo ministerstvo pôdohospodárstva.

Podľa analýzy ministerstva pôdohospodárstva je veľká časť ihličnatej vlákniny v súčasnosti nepredajná a prípadným skladovaním ďalej stráca na cene aj kvalite. Lesy Slovenskej republiky tento problém riešia prenajatím skladovacích priestorov. S tým sú spojené ďalšie náklady za nájom, skladovanie, prekladanie a prevoz v súčasnosti nepredajného dreva.

Vláda preto Lesom Slovenskej republiky odsúhlasila za výrobné náklady predať surové drevo v objeme 35-tisíc m³. Na jednej strane tým štátny podnik príde o tržby v objeme 273-tisíc eur, na druhej znížením nákladov ušetrí 189-tisíc eur.

Prípadným záujemcom budú lesy predávať drevo v sortimente ihličnatá vláknina v dĺžkach maximálne do štyroch metrov. Zároveň jedna domácnosť si bude môcť kúpiť maximálne 5 m3 dreva.

„U nás na severe Slovenska sú zimy vždy chladné a lacné drevo sa určite zíde. Ak štátom ponúkané drevo bude lacné a bez problémov dokáže zhorieť v kotle, určite budem mať záujem o jeho kúpu,“ povedal Tomáš Martaus z obce Čierne nachádzajúcej sa neďaleko mesta Čadca.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #drevo #chudoba #kalamita