Svet ovládli miliardári, Slovensko má jedného a desaťtisíc milionárov

Príjmová nerovnosť vo svete rastie do obrovských rozmerov. Polovica ľudstva, ktorú tvorí 3,6 miliardy ľudí, má majetok za zhruba pol bilióna dolárov. Oproti tomu je na planéte už 2 101 miliardárov, ktorých majetok sa za posledných päť rokov zvýšil o viac ako tretinu na 8,5 bilióna dolárov, teda na sedemnásťnásobok oproti chudobným.

21.11.2019 05:00
Jeff Bezos, Amazon CEO Foto: ,
Jeff Bezos, zakladateľ internetového obchodu Amazon, prišiel po rozvode o prvenstvo v rebríčku miliardárov, tesne ho predstihol zakladateľ Microsoftu Bill Gates.
debata (199)

Ide o dôsledok jalového zdaňovania bohatých ľudí a firiem. Zároveň sa mnohé vlády bránia ráznejšiemu prerozdeleniu zdrojov v prospech chudobnejších, aby sa tí vymanili zo začarovaného kruhu života od výplaty k výplate. Bohatí, naopak, kontinuálne zhodnocujú svoje úspory a majetky na burzách a v rôznych fondoch. Zisky následne ukladajú v daňových rajoch. Európska únia v posledných rokoch bojuje proti daňovým rajom a Brusel sa snaží zdaniť aj digitálne giganty, ktoré svoje zisky nezdaňujú v krajinách, kde ich vytvoria.

Konkrétne opatrenia však stále nie sú zavedené. Aktuálne sa chýbajúce zdanenie firiem ako Google rieši aj pred schvaľovaním štátneho rozpočtu na Slovensku. Predseda SNS Andrej Danko vyčíta rezortu financií chýbajúcu digitálnu daň. Ministerstvo financií kritiku odmieta, považuje ju za „vnášanie politiky do odbornej témy“ a dlhodobo upozorňuje, že riešenie musí padnúť v Bruseli pre celú EÚ.

Miliardári medzitým zveľaďujú v Európe aj na celom svete svoje majetky. Kým za päť rokov si výrazne polepšili, posledný rok bol pre nich mierne slabší. "Ide o dôsledok silného amerického dolára, obchodných treníc vo svete medzi USA a Čínou, obáv z nižšieho hospodárskeho rastu a volatility finančného trhu,“ uviedla švajčiarska banka UBS, ktorá zverejnila správu UBS 2019 Billionaire Insights.

Podľa najnovšieho indexu Bloomberg Billionaires sa na najvyššom mieste v rebríčku boháčov umiestnil zakladateľ Microsoftu Bill Gates. Jeho majetok má trhovú hodnotu 110 miliárd dolárov. Len tesne tak predbehol Jeffa Bezosa, zakladateľa a riaditeľa Amazon.com, keďže jeho majetok sa odhaduje na 109 miliárd dolárov. Bezos pritom pri nedávnom rozvode stratil značnú časť zo svojho majetku. Jeho bývalá manželka MacKenzie Bezosová získala až 35 miliárd USD, za čo jej patrí 24. miesto v rebríčku svetových boháčov. Gates medzitým profitoval z posilňovania akcií svojej spoločnosti Microsoft, upozornila agentúra TASR.

VIDEO: Boháčom kapitalizmus praje, ľavica musí zabrať, hovorí politológ Tomáš Profant. Pozrite si názor experta na príčiny a možné riešenia príjmovej nerovnosti vo svete aj na Slovensku.

Video

Zo správy švajčiarskej banky UBS a audítorskej spoločnosti PwC vyplýva, že rast majetku miliardárov sa vlani po piatich rokov kolektívneho bohatstva znížil o 4,3 %. „Rozmach miliardárov za posledných päť rokov prešiel prirodzenou korekciou,“ vysvetlil vo vyhlásení vedúci švajčiarskej banky UBS Global Wealth Management Josef Stadler. „Silnejší dolár v kombinácii s väčšou neistotou na akciových trhoch uprostred tvrdého geopolitického prostredia vytvoril podmienky pre tento pokles,“ dodal. Popri poklese celkového bohatstva však správa ukazuje, že miliardárskym korporáciám sa darí. V Číne sa zrodí nový miliardár každých dva až dva a pol dňa.

Ázijskí miliardári stratili

Celkovo 71 miliardárom v päťročnom období kleslo bohatstvo v roku 2018 pod hranicu 1 miliardy dolárov. „Očakávame však, že v budúcom roku príde k nárastu počtu milionárov, ako aj ich majetku na nové rekordné úrovne. Akciovým trhom, ako aj ďalším rizikovým aktívam sa tento rok totiž darí,“ hovorí Anna Macaláková, riaditeľka J&T Banky na Slovensku. Za poklesom počtu miliardárov môže byť celý rad ekonomických a finančných udalostí na čele s obchodnou vojnou medzi USA a Čínou. „Išlo o kombináciu obchodnej vojny a s tým súvisiacich obáv zo spomaľovania globálnej ekonomiky a príchodu krízy. Nečakáme však, že takýto čierny scenár sa naplní,“ dodáva Macaláková.

„Ekonomické spomalenie rastu je nielen o podnikoch, ale aj o ľuďoch. Firmy sa s tým dokážu vyrovnať najmä zefektívnením procesov a inováciami. Ľudia zase môžu svoje financie investovať aj alternatívne s cieľom bezpečnejšie udržať ich hodnotu,“ hovorí Andrej Révay, prezident Slovenskej asociácie finančníkov. Udržať si svoje peniaze je náročnejšie, ako to bolo kedysi.

V globálnom meradle najväčšie straty majetku zaznamenali ázijskí miliardári. Ázia je po Severnej Amerike druhou krajinou, kde evidujú najväčšie množstvo miliardárov na svete. Významný pokles prišiel v Číne, kde súkromné bohatstvo najbohatších ľudí kleslo o štyri percentá, teda o 319,8 miliardy dolárov, čím sa desiatky miliardárov nedostali na listinu miliardárov sveta.

Slovensko a milionári

Slovensko eviduje podľa prieskumu J&T Banky viac ako 10-tisíc milionárov. V porovnaní so svetovými milionármi má slovenský milionár priemerne 50 rokov, zahraniční majú približne 63 rokov. U slovenských milionárov takmer tretinu ich investícií tvoria podnikové dlhopisy či investičné nehnuteľnosti. Macaláková je toho názoru, že Slováci sú konzervatívnejší v investičnom správaní.

„Vo svete celkovo tretinu finančného majetku milionárov tvoria akcie, zhruba šestinu dlhopisy a šestinu investičné nehnuteľnosti, asi 10 percent potom rôzne alternatívne investície vrátane luxusného zberateľstva,“ dodáva Macaláková.

Amerika na vrchole

V Amerike úbytok miliardárov nepociťujú, hlavne vďaka technologickým podnikateľom, ktorých bohatstvo do konca roka 2018 vzrástlo o 3,4 % (1,3 bilióna dolárov), pričom ich čisté bohatstvo sa za päť rokov takmer zdvojnásobilo.

Počet miliardárov v USA sa zvýšil o 4,8 % na 749 ľudí do konca roku 2018. Do konca roku 2018 bolo 89 technologických miliardárov, čo predstavuje nárast zo sedemdesiatich ľudí v roku 2017.

„Miliardári vytvárajú a riadia podniky, ktoré neustále dosahujú lepšie výsledky na akciových trhoch. Tento obchodný fenomén sa premietol aj do ich filantropie, keď miliardári hľadajú nové spôsoby, ako zmeniť rozsiahle environmentálne a sociálne zmeny,“ uviedol Stadler. Milionári z celého sveta sa angažujú najmä vo filantropii, aj keď na dobročinnosť dávajú spravidla len promile z toho, koľko zarobia.

© Autorské práva vyhradené

199 debata chyba
Viac na túto tému: #bohatstvo #chudoba #milionári #miliardári